O nama

O nama

O nama
18
godina

Istorijat:

Opština Subotica je u decembru, 2005. osnovala Fondaciju mentalne higijene Exspecto. Sa zvaničnim radom smo počeli tek u septembru 2006. godine, zbog renoviranja objekata.

Profil:

Radimo sa svim građanima kojima je pomoć potrebna – aktivnosti u toku radnog vremena su besplatne tj. dostupni smo svima – uz potpunu diskreciju. Jedino je važno i korisno zakazati termine. Naša ciljna grupa su mladi, ali i roditelji, pedagozi i svi akteri socijalne sfere. Razlog osnivanja ovakve fondacije postoji već decenijama. S jedne strane, mladi su generacija koja je zanemarena u pogledu mentalnog zdravlja iako su oni najosetljiviji i najviše izloženi raznim negativnim stimulusima, a ujedno i najviše otvoreni da prihvataju novine. Pored izložbe kojoj je primarni cilj prevencija narkomanije, bavimo se preventivom vršnjačke agresije, individualnom i grupnom terapijom, konsultacijama, psihoterapijom (psihodrama, samoiskustevene grupe), psihološkim radionicama, treninzima, organizujemo predevanja, projekcije, performanse, tribine na temu mentalnog zdravlja. Istovremeno, rado smo prihvatili ulogu koordinatora svih dosad realizovanih kao i buduće planiranih programa u preventivi narkomanije. Tako želimo izbeći preklapanje projekata i umesto rivalizacije izgraditi kooperaciju. Moto nam je iskrenost i humanost.

Izložba:

Prvenstveni profil Exspecta je definisan izložbom Metamorphozis – droga, koju smo kupili iz Budimpešte – na deset godina – uz finansijsku podršku Sekretarijata za zdravstvo i socijalnu politiku Vojvodine. Izložba je bila prezentovana pre šest godina u Subotici, ali je ova sadašnja verzija modernija, aktuelnija i adaptirana za naše uslove i prilike.
Izložba  Metamorphozis – droga – omogućuje uvid u proces pojave zavisnosti. Sastoji se od 5 soba. Kroz interaktivnu, multimedijalnu izložbu male grupe – do 15 osoba - vode stručni saradnici psiholozi, pedagozi koji su edukovani na temu narkomanije. Poseta izložbi traje dva, dva i po sata. Za razliku od uobičajenih izložbi, ovde posetioci u multimedijalnoj sredini preko raznih čula dobijaju informacije i doživljaje (zvanični podaci, životni putevi, intervjui, lične stvari, albumi, itd.). Na kraju obilaska posetioci se anketiraju o vlastitim iskustvima i  stavovima, a zatim sledi razgovor. Prvenstvena ciljna grupa su mladi, stanari Doma učenika, učenici osnovnih i srednjih škola – prvenstveno 8. razredi i maturanti. U saradnji sa školama smo uspeli da do kraja 2010. godine organizujemo posetu za 1074 grupe odnosno, više od 13300 posetilaca.

Planovi:

Važno je dostići nivo kada ljudi smeju da se obrate, da pitaju, dođu do nas, žale se, pričaju o bolnim stvarima, dešavanjima i o svemu što nam preti u očuvanju mentalnog zdravlja. Svi smo izloženi efektima stresa, krize, pa čak i traume - u tome smo jednaki. Pomoć može da garantuje naš stručni tim koji se sastoji od psihologa, psihoterapeuta i pedagoga.

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.