Rólunk

Rólunk

Rólunk
18
éve

Történelem:

2005. decemberében alapította meg a Szabadkai Önkormányzat. A működés megkezdésére mégis csak 2006. szeptembertől kerülhetett sor, lévén, hogy a Kolevka Gyermekotthontól bérbe kapott, a Szociális Központ szomszédságában levő épületet jelentősen át kellett alakítani.

Profil:

Az Alapítvány az utca emberének szól – a munkakörébe tartozó programokon való részvétel ingyenes -, azaz mindenkinek elérhető. Biztosítjuk a teljes diszkréciót és személyes adatok titoktartását. Elérhetők vagyunk mindenféle előzetes beutaló nélkül. Csupán az időpontok egyeztetését kérjük, hogy felhőtlenül és szabadon folyhasson a munka. A célközönségünk elsődlegesen a fiatalok, de a szülők, a pedagógusok, a segítő szakmabeliek, a szociális szféra alkotói előtt is nyitottak vagyunk. Az Alapítvány létjogosultságát már évek hosszú sora megalapozta. Egyrészt, a fiatalok az a populáció, mely a leginkább elhanyagolt a mentális egészség tekintetében, holott ők a legérzékenyebb és a leginkább kiszolgáltatott generáció, ugyanakkor a legfogékonyabbak is az újdonságokra. A drogpreventív kiállítás mellett kortársagresszió megelőzés, egyéni- és csoportos konzultáció, pszichoterápia (pszichodráma önismereti csoportok), pszichológiai műhelyek, én-erősítő tréningek, a mentális egészség tematikájába tartozó előadások, filmek, performanszok, tribünök otthonává szeretne az Exspecto válni. Ugyanakkor szívesen vállaltuk az együttműködést és koordinálást a meglévő és tervezett drogpreventív programok irányítóival, szervezeteivel, ezzel elkerülve a projektek egymás lefedését, felesleges konkurálódását. Egymás mellett és nem egymás útjában szeretnénk haladni. Irányelvünk a hitelesség és az emberiesség.

A kiállítás:

Az Exspecto elsődleges profilját, a Metamorphozis -  a drog című kiállítás képezi, amely megvásárlását a tartomány Egészségügyi és Szociális kérdésekkel megbízott Titkársága segítette anyagilag. A drogpreventív kiállítás lehetővé teszi minden idelátogatónak, hogy végigkísérjen egy drogvesztő utat: a nappali szobától a magányig, vagy akár a halálig.  A hat évvel korábbról ismert Köztes Átmenetek c. interaktív drogkiállítás szabadkai változata ez, amely maibb, modernebb és az épületbe adaptált. A multimediális kiállítást öt szoba alkotja, melynek végigjárása a 15 fős csoportoknak mintegy két, két és fél óráját veszi igénybe. A hagyományos kiállításoktól eltérően itt egy interaktív élménykeltő közegbe kalauzoljuk a látogatókat életszerű, hiteles adatok, életutak, interjúk, személyes tárgyak, albumok és termek segítségével. A sétát egy anonim kérdőív kitöltésével és beszélgetéssel zárják a csoportvezetők – akik képzett segítő szakmabeliek (pszichológusok, pedagógusok, gyógypedagógusok, pszicho-terapeuták). Elsődleges célcsoportunkat a fiatalok képezik, így a Középiskolások Diákotthona, az általános- és középiskolák diákjai. Velük együttműködve szervezzük látogató csoportjainkat, melyek száma 2006 végéig elérte a 77-et, több mint 1100 látogatóval.

A kiállítást tíz évre vásároltuk meg, de öt év után újbóli szerződés köttetik.

Tervek:

Fontos, hogy hagyományt teremtsünk abban, hogy kérdezni merni, panaszkodni, beszélni tudjunk a fájó dolgokról, s mindarról, ami veszélyezteti mentális egészségünket. Mert mindenki életében ott a stressz, a krízis, s ha tetszik, ha nem, a trauma. Ebben is egyenlőek vagyunk. Mindehhez pszichológusok, mentálhigiénés szakember, addiktológiai konzultáns segítségét nyújtjuk.

Jelentés:

  • exspecto, 1. (sajátl. valami után körülnéz )
  • vár, sejt, valaminek elébe néz (jónak v. rosznak, tehát remél vagy fél): e. adventum hostium, aliquid ab aliquo; e. mortem. 
  • valamire várakozik, elvár, bevár: e. eventum pugnae; e. dum veniat mater; exspectabant si nostri transirent (arra, hogy); e. quid velis; exspector ut veniam, arra várnak, hogy megérkezzem; (költ.) e. cnantes arra vár, vagy azt várja, hogy az asztalt v. evést elvégezzék, v. az asztaltól fölkeljenek; (költ.) A) moror, mulat, késik, Carthagine. B) maneo, közeleg, mors me e. C) kiván, megkiván, szükségel; oleae non ee. falcem.

Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..