A 2007-es évi munkánkról

2021.07.22.

A Metamorphozis – a drog c. kiállításunkat 2006. november 8-án nyitottuk meg. Azóta folyamatosan látogatják azt gyermek- és felnőtt csoportok. A maximum 15 fős csoportokat 2-2,5 órán át kiképzett szakemberek vezetik (pszichológusok, pedagógusok).

A 2007-es évben 320 csoportunk volt, 300 diák- és 20 felnőtt csoport (szülőértekezletek, szakembercsoportok – szociális munkások, óvónők, tanárok, hitoktatók). A kiállítást mintegy 3900-an látogatták – ebből 1816-an kerültek bele a kérdőíves felmérésbe.

Szabadka város 19 általános iskola nyolcadik osztályosai, és 9 középiskolából a 3. és 4. osztályosok.

Sorszám

      Iskola neve

Csoport száma

1.

Sonja Marinković Á.I.

19

2.

Ivan Milutinović Á.I

3

3.

Matko Vuković Á.I

7

4.

Đuro Salaj Á.I

9

5.

Széchényi István Á.I

0

6.

Ivan Goran Kovačić Á.I

9

7.

J J Zmaj Á.I

11

8.

Kizur István Á.I

16

9.

Jovan Mikić Á.I

6

10.

10. oktobar Á.I

3

11.

Miloš Crnjanski Á.I

4

12.

Sveti Sava Á.I

9

13.

Miroslav Antić Á.I

9

14.

Petőfii Sándor Á.I

0

15.

Bosa Miličević Á.I

2

16.

Pionir Á.I

2

17.

Matija Gubec Á.I

7

18.

Hunyadi János Á.I

9

19.

Vuk Karadžić Á.I

6

20.

Vladimir Nazor Á.I

2

21.

Majsai úti Á.I

7

22.

Žarko Zrenjanin

3

23.

Kosztolányi D. Gimnázium

5

24.

Svetozar M. Gimnázium

16

25.

Zenede

3

26.

Egészségügyi K.I.

37

27.

Felnőttek iskolája

1

28.

Műszaki K.I.

8

29.

Bosa Miličević K.I.

7

30.

Vegyészeti K.I.

12

31.

Politechnikai K.I.

17

 

ÖSSZESEN

249

 

Sorszám

           Egyéb csoportok

Csoportok száma

1.

Szülőértekezletek

15

2.

Tanítóképző Egyetem

4

3.

Szakembercsoportok

5

4.

Csoportok más községekből

41

5.

Ifjúsági szervezetek csoportjai

6

 

ÖSSZESEN

71

            A 2006/07-es tanév végén elkészült az a kimutatás, melyben 2756 fiatal vett részt. Az adatok az SPSS statisztikai programmal lettek feldolgozva. A kérdőívben a fiatalok legális és illegális drogokkal kapcsolatos viszonyukat és tapasztalataikat szerettük volna felmérni. Ugyanakkor arra is kíváncsiak voltunk, milyen megküzdési mechanizmusokkal rendelkeznek, és milyen véleményük van a Kiállításról.         

Életkor

Tanulók száma

14

880

15

484

16

222

17

345

18

544

19

120

A kapott eredményeket a Gyermekhét keretében ismertettük nyilvánosan a Városháza Dísztermében.

Más civil szervezetekkel együtt szerveztük meg a kábítószer-fogyasztás elleni küzdelem nemzetközi napi rendezvényt június 26-án. Ez alkalommal mutattuk be és osztogattuk új promóciós anyagunkat, a „Drog dobozokat“, melynek elkészülésében fontos támogatást nyújtott a Szenvedélybetegség Ellen Küzdő Községi Bizottság.

Egész éven át, keddenként tartottuk meg Önsegítő csoportunkat a droghasználók családtagjainak részvételével. Ebbe a folyamatba közel 30 családtag kapcsolódott be.

Célunk a droghasználók kezelésének és sorsának, saját és környezetük által megélt nehézségeinek széles palettájú bemutatására. Ezért igyekszünk a prevenció igen eltérő módszereit bemutatni.

A droghasználat hatása az életemre” elnevezésű tribünt szerveztünk diákoknak és szülőknek egyaránt. A Raskršće rehabilitációs központ vezetői közül láttunk vendégül kettőt, akik maguk is egy saját drogtörténetet tudhatnak a hátuk mögött. Az egyik előadás a Politechnikai középiskola tanulóinak (40 személy), a másik pedig azon szülőknek szólt, akiknek gyermekeik még általános iskolások (60 személy).

Sor került a „Mosolygó kék szemek“ címet viselő film kapcsán az azonos című előadás megtartására is, melyen a filmvetítés mellett, a filmbéli Karcsika apja mesélt saját, szülői élményeiről, a droghasználó fia élete és halála kapcsán. Ez első sorban felnőtteknek szólt. Ugyanakkor bemutatásra került az Október 10. Általános Iskola egyik szülőértekezletén is.

Otthont adtunk a „Kieteregetett szennyes“ elnevezésű tribünnek – melyet a belgrádi Incest Trauma Központ munkatársaival együttesen tartottunk meg. Itt a családon belüli erőszak került terítékre.

A Filmklub havi rendszerességgel próbál megjelenni, ahol témánk minden, ami kapcsolatos a lelki egészséggel, de célunk a filmkultúra gazdagítása és a mentális jelenségek újszerű átélése is.

Megvalósítottuk a Családon belüli erőszak- és kortárs agresszió megelőzés képzésünket is, a belgrádi Incest Trauma Központ kiképzői révén. A képzés hat napon át tartott – két alkalomra bontva (42 munkaóra). Szabadka város hét általános- és középiskolájának pedagógusai kapcsolódtak be az edukációnkba.

            Az Alapítvány más-más pályázatok révén tudta biztosítani a képzések anyagi hátterét. Az Apáczai Közalapítvány és a Szekeres László Alapítvány által nyert összegeket a következő képzésekre fordítottuk:

1.Pre- és perinatális pszichológia szakemberek részére

A budapesti Pre- és Perinatális Pszichológia és Orvosi Társasággal együttesen két hatnapos edukációt szerveztünk (42 munkaóra) az Egészségotthon és a Szabadkai Kórház munkatársainak. A képzésbe 31 egészségügyi munkás kapcsolódott be.

2.„Az Óperenciás-tengeren túl“ – A mese szerepe a gyermek személyiségfejlődésében címmel két négynapos edukációt tartottunk (24 munkaóra) osztálytanítóknak és óvónőknek. Összesen 31 oktatásügyi munkás vett részt a képzésen.

Számos intézménnyel és civil szervezettel vettük fel a kapcsolatot, melyek tevékenységi körébe sorolható a droghasználókkal kapcsolatos munka (Szenvedélybetegség Elleni Bizottság, Nappali kórház, Rendőrség, Ifjúsági tanácsadó, Védőnővérek szolgálata, Egészségvédelmi központ, Szociális ügyekért felelős központ, Vöröskereszt, Ifjúsági Központ, Vajdasági Keresztény Ifjúság, Klub 21, Poverello Alapítvány, Raskršće, „Hosana“ közösség). Megszerveztük a civil szerveződések együttes munkáját is ezen tevékenységi körön belül.

            Sor került a kiállítás-vezetők kétszeri szupervíziójára is Háy Éva, a kiállítás szerzőjének vezetésével.

Egyéni tanácsadói/segítői konzultációkat nyújtunk mindazoknak, akik megkeresnek bennünket gondjaikkal, s ugyanakkor a kezelésre vállalkozó droghasználóknak adunk információkat a lehetséges módszerek kapcsán. Az év folyamán 35 ember fordult hozzánk segítségért, akikkel többszöri találkozások alakultak ki konzultációs keretben. Az egyéni konzultációk és pszichoterápiák mintegy 140 órát tettek ki.

Az Alapítvány állandó munkaviszonyban lévő dolgozói folyamatos továbbképzésben vesznek részt. Ketten posztgraduális továbbképzésbe járnak – egyikük a Mentálhigiéné, másikuk az Addiktológia (szenvedélybetegség) területén. Mindhárom dolgozó az Integratív Pszichoterápiás Egyesület pszichoterápiás képzésébe kapcsolódott be.

Három kongresszuson is jelen voltunk: DEAPS – Zlatiboron, Magyar Pre- és Perinatális Pszichológia és Orvosi Társaság kongresszusa – Budapest, Magyar Addiktológiai Társaság kongresszusa – Siófok.

Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..