2010-es jelentés az éves munkáról

2021.07.22.

1. Kábítószerrel való visszaélés megelőzését célzó programok

Kiállítás "Metamorphosis - Droga"

A"Metamorphosis - Droga" - kiállítást 2006. november. 6 nyitottuk meg. Azóta folyamatosan látogatják azt gyermek- és felnőtt csoportok. A maximum 15 fős csoportokat 2-2,5 órán át kiképzett szakemberek vezetik (pszichológusok, pedagógusok).

U 2010. évben összesen 241 csoport volt, 229 tanuló és 12 felnőtt csoportok (szülői értekezletek, szakemberek - pedagógusok, nevelők, pedagógusok, pszichológusok, egészségügyi dolgozók) vett résuzt a kiállításon. A kiállítás meglátogatta több mint 3.133 látogató. Szabadkán a kiállítást látta 20 általános iskola nyolcadik osztályos tanulói, és a 3 és 4 osztályos tanulók 7 középiskolából.

A kábítószer-fogyasztás elleni küzdelem világnapja

 Június. 26-án az „Exspecto” mentálhigiénés Alapítvány és a Szabadka Város kábítószer-függőség elleni küzdelem Bizottsága szervezett kampányt melynek mottója:"Az egészséges élet és te." Képeslapokat nyomtattunk (500 db) a fiatalok előző munkájukból összeválogatva, mely témája „harc a kábítószer ellen” volt, ahol a középiskolás diákok írtak üzenetek az egészséges életről kortársaiknak e-mailbe. Címzett üzeneteket ugyanazon a napon elküldték, és egy részét szétosztották a  járókelőnek Szabadka város központjában.

2010.június 26. 10 órakor a Szabadság téren Szabadkán ünnepltük a „Nemzetközi Nap a kábítószer-fogyasztás és illegális kereskedelem ellen”-i világnapot. Információs és reklám anyagokat osztottunk, valamint „Sambansa” csoport lépet fel. Az érdekeltek sport- és tánc tevékenységben (asztalitenisz, pikádó) is részt vehettek az egészséges élet érdekében.

Program:
10,00-13,00 Szabadság tér

  • Performance Group "Sambansa"Ø
  • Sport- és tánc programok (asztalitenisz, tánc, pikádó)Ø
  • Mini Kvíz - "A teszt hozzáállás a drogokról"Ø
  •  Információs PultØ
  • Képeslapok osztása a középiskolások üzeneteivelØ

Résztvevők:

Alapítvány mentálhigiénés "Exspecto"

Szabadka város kábítószer elleni küzdelem bizottsága

Egészségház - védőnő szolgálat

Tanácsadás fiataloknak

Club "Moonlight"

Közegészségügyi Intézet Szabadka

Hozsanna - A közösség segítségét szenvedélybetegek

"Caritas" Egyházmegye Szabadka

Vöröskereszt

Gyógyszertár Szabadka

            Fórumok a kábítószerrel való visszaélésről

Október folyamán szerveztünk meg a kerekasztal-beszélgetés "A kábítószer hatása az életembena diákok számára. Az előadó vendég kigyógyult drogfüggő volt, a Rehabilitációs központból "Raskršće"  Novi Sad. Elmesélte életét, hogy milyen volt a függőség rabja lenni és, hogyan élte meg a gyógykezelését. Az első fórumon a műszaki iskola "Ivan Sarić" 70 diákja volt jelen, a második kerekasztal-beszélgetést a, "Polytechnic" és a Műszaki Iskola "Ivan Sarić," 65 diák számára rendezték meg, magyar nyelven.
 Nyilvános vita a kábítószerről megrendezésre került az általános iskolában "Sonja Marinković"-ban, melyen részt vettek a szülők és a diákok a felsőbb osztályokból.

Támogató csoportok

Évközben támogató csoportot indítottunk,  a kábítószerfüggők családtagjainak. 22 találkozás kerül megszervezésre egy és fél órás időtartammal, és 15 családtagot kapcsoltunk be.
 

Film Club

Összesen 13 filmklubot szerveztünk meg.

 "Virtuális valóság", "Trainspotting", "Kosárlabdás naplója" már többször szervezték meg  általános iskola (nyolcadikos), és a "Requiem for a Dream" (középiskolás) film vetítését.
 

Oktatás a kábítószerről

Két háromnapos képzést szerveztünk (12 óra) középiskolás diákoknak  szerb és magyar nyelven, amelynek címe "Kihívások - kábítószerek ellenállni vagy nem?" Az oktatáson összesen 30 fiatal vett részt, 4 szabadkai középiskolából.

2. Együttműködés a különböző intézményekkel és civil szervezetekkel

Együttműködést folytattuk különböző intézményekkel és szervezetekkel akik ezen a területen dolgoznak a probléma a kábítószer-függőség, a mentális egészség vagy a pszichoterápia (A kábítószer elleni küzdelem Bizottsága, Rendőrség, Nappali kórház, Ifjúsági tanácsadás, Terep szolgálat, Szociális központ, Ifjúsági Hivatal Idegenforgalmi Minisztérium, Sport és Ifjúság, Caritas, Vöröskereszt, Club 21, Rehabilitációs Központ "Raskršće" Közösség "Hozsánna" Incest Trauma Center,  Pszichoterapeuta Társaság Szerbia, pszichotikus, Psihopolis Intézet, Vajdasági Klinikai Központ, Integratív pszichoterápia Gyermek Szövetség, Tanitóképző- Kar Szabadka, Iskola előtti- óvoda "Naša Radost" általános és középiskolák Szabadkán a régióban, a helyi és regionális média, stb.) A több alkalommal  is koordináltuk a civil szervezetek munkáját a kábítószer-függőség témával kapcsolatban.

Együttműködés Incest Trauma Center-Belgrád

A kollégák Incest Trauma Center - Belgrád 2010 november 4. részt vett a kampányban a "Ne legyen tabu - megelőzésére gyermekek és a nők szexuális zaklatása." A kampány során, a belvárosban, járókelőknek osztottak reklám anyagokat. Incest Trauma Center-Belgrád és Alapítvány mentálhigiénés "Exspecto" tájékoztatást és képzést nyújtottak a helyi lakósoknak akiket érdekelt a téma a szexuális erőszakról. Emellett a kiállítás ideje alatt a járókelőknek megmutatjuk kézzel festett pólókat, melyet a szexuális erőszak áldozatai rajzoltak. Ez a kiállítás nagy benyomást tett a járókelőkre. A kampány során, a polgárok hangszórón keresztül halhatták az első dal, amit Szerbiában a szexuális erőszak a témában együttműködve Incest Trauma Center-Belgrád és Aleksandra Kovač állított össze.

3.Oktatás szakemberek részére különböző területeken

"Metamorphosis - Kábítószer"Megelőzés tanárok részére

Az év során rendeztünk meg 3 napos képzést (24 munkaóra) általános és középiskolás tanárok részére - összesen 60 résztvevő. A program akkreditált 2008/2009. év óta.

 "A gyermekekkel szembeni erőszak - azaz, akció, megelőzés"

Képzést végztünk két alkalommal szerb és magyar nyelven a tanároknak , nevelőknek óvodákban. Összesen 40 résztvevő volt. A program akkreditált 2009/2009. tanév Köztársaság által Intézet Fejlődéséért Education.

        4. A konzultáció, koordináció, tanácsadás és pszichoterápiás munka

Foglalkozunk egyéni tanácsadással és konzultációval azon személyek részére, akik kapcsolatba léptek velünk, különböző problémáik miatt, ezenkívül a kábítószerfüggők kezelése és koordinálása. Az év során a megkeresett minket segítségért 77 ember, akikkel több alkalommal találkoztak szakembereink megbeszélés alapján. Összesen elértük 262 óra egyéni konzultációt és tanácsadást.
 

Csoportos önmegvalósítás fiatalnak

Tartottunk egy csoportot a fiatalok számára az önmegvalósítás. A tíz találkozás 30 óra és 15 fiatal kapcsolódott be.

Autogén tréning – psihorelaxsációs képzési módszerek

A pszichoterápiás képzésnél tíz találkozó volt megszervezve. Mindenki bekapcsolódhatott  aki érdekelt és elégé  motivált volt, hogy hatékonyan megtanulja a psihorelaxációt. A csoport 15 résztvevővel dolgozott.

5. Szakmai továbbképzés

Állandó személyzet szakmai munkatársai az alapítvány folyamatos oktatásban vesznek részt. Két munkatárs az év során befejezte az oktatást integratív pszichoterapeutának, és az egyik még folytatja a képzést tranzakciós pszichoterápia.

Az év során részt vettünk több kongresszuson.  Különböző szakmai képzésen (II Kongresszusa Gyermek és Serdülő Pszichiátriai Társaságnak és szövetséges szakmák Szerbiában (DEAPS), ahol volt egy poszterunk  a téma "Kihívások - gyógyszerek, ellenállnak-e vagy sem - kiállítás" Metamorphozis - drogok "Szabadkán, az Oktatók képzése az autogén tréning, Psihopolis, Novi Sad, Tanácsadás a drog függök részére, Psihopolis, Belgrád, A képzés nyilvános kommunikáció az emberi jogok, az ITC, és Cicero, Belgrád, Zágráb)

6. Kutatás

Során a 2009/2010. tanévben elkezdtük a kutatást annak érdekében, hogy jobban megismerjük az utat miszerint szervezik meg a napjaikat a Szabadkai fiatalok, valamint azt, hogyan kell és szervezik meg a szabad idejüket. Mennyi időt töltenek a családjukkal, és milyenek a közös programok, mennyi időt töltenek tévénézéssel, vagy a számítógép képernyője előtt, hogy hol és hogyan ismerkednek az új ismerősökkel, hányan sportolnak, járnak - e  fogadóirodákba, játéktermekbe, és mennyi pénzt költenek itt el. Ezen a kutatáson 2205 diák vett részt 14-19 év közöttiek. Az önkéntes és anonim felmérést tartottunk a tanév során a fiatalok körében. Az anyag feldolgozása folyamatban van 2010-ben. Jelentéshez csatoltjuk a részletes eredményeket és  a felmérést a fiatalok szabadidős idő beosztása Szabadkán.

Számos adat kimutatás a 2010. Évben

Csoportok a kiállításon: 241
Látogatók a kiállításon: 3133
Iskolák száma ellátogattak a kiállításra: 27 szabadkai 13 más önkormányzatokból
Támogató csoportok: 22 találkozók  ( kb. 15 résztvevő )
Egyéni konzultáció, tanácsadás, koordináció: 77 fő ( 262 óra )
Filmklub: 13 ( mintegy 200 résztvevő )
Fórum: 3  ( kb. 235 fő )
Nemzetközi Nap kábítószer-fogyasztás és a tiltott kábítószerek ellen: A mintegy 700 résztvevő különböző programok
Önismereti csoport a fiataloknak 10 ülés, 15 résztvevő
Autogén tréning: 10 ülés, 15 résztvevő
Oktatás:
Az összes képzési idő: 5
A teljes képzés óraszáma: 102
Az összes képzett szakemberek az oktatásban: 100
          A. "Metamorphosis - drogok" - megelőzése oktatók számára
                 3 x 24 óra
                 60 résztvevő
          B. "A gyermekekkel szembeni erőszak, jelek, akciók, megelőzés"
                 2 x 15 óra
                 40 résztvevő
Kortársi oktatás középiskolás diákok részére: „Kihívások - kábítószerek, ellenállni, vagy nem? "-
                  2 x 12 óra
                  30 résztvevő
 
A mi programjaink, szolgáltatásaik, részvényeink összes felhasználói: mintegy 4500 fő

 

                                                                                                      Project Manager

                                                                                                       Joó-Horti Lívia    

Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..