2009-es évi munkánról való jelentés értékelése

2021.07.22.

Bevezető

Nehéz szembenézni a ténnyel, hogy a kábítószer - közvetlenül vagy közvetve - egyre inkább jelen van az életünkben. Nehéz megtalálni a módját e téma megközelítésének, valamint azt, hogyan lépjünk fel és alkossunk véleményt a kábítószerekről és kábítószer-függőségről. Hogyan, lehet növelni a mentális egészségét a környezetünknek.

A munka során az ügyfelekkel különböző kérdések merültek fel a kábítószer, a bűnözés, öngyilkossági kísérlet, depresszió, stb. szinte minden alkalommal összefüggést és kiinduló pontot találtunk anya – gyermek rossz kapcsolatában, anyák rendellenes terhességében, bonyolult szülés, zavart korai kapcsolat az anyjával. Hasonlóképpen, a bűnöző és problematikus viselkedésű gyerekeknél is megfigyelhető a visszaélés különböző formái (elhanyagolás, szexuális, fizikai és lelki bántalmazás), aminek a kiinduló pontja elsődlegesen a család. Az adatok azt bizonyítják számunkra, hogy jelentős változást csak akkor érhetünk el, ha a korai megelőzésen dolgozunk, amely magában foglalja az elsődleges orvosi és társadalmi felvilágosítást a terhes nőknél, anyáknál és a fiatal szülőknél.
Ma már nyugodtan mondhatjuk, hogy a tapasztalat és a szülés élménye hatással van a fejlődésre és természetesen a viselkedésre a kritikus pillanatokban az életünk során. A terhesség alatti emléket testünk megjegyzi a szülés élményére "emlékezik". Perinatális események és tapasztalatok biztosítják az alapkövét személyiségünknek, és befolyásolják a hosszú távú kapcsolatot az anya és a gyermek között. Mentális egészség fejlődése céljából olyan programokat terveznek, és új lehetőségeket biztosítanak, hogy a leendő szülőket, felkészítse a szülésre és a születendő gyermek érkezésére.

A projektek célja: - szakemberek fokozott bevonása, akik közvetlen kapcsolatba kerülnek a fiatal szülőkkel (egészségügyi szakemberek, nevelők, pedagógusok) a korai megelőzés a gyermekek mentális egészsége és az egészséges kapcsolat a gyermek és a szülők között. A hosszú távú cél az, hogy felkészítse a fiatalokat az új kihívásokra, önbizalom növelésre, az egészséges hozzáállás az élethez és a munkához.

2006/07. tanévben 3000 fiatal vett részt kutatásunk kimutatásaiban Szabadkán. Mely szerint 30%-a középiskolásoknak fogyasztott valamilyen kábítószerrel, a nyolcadik évfolyam 6%-a.  Az illegális drogok fogyasztása nő élesen a kor előre - haladtával. A következő az százalékos megoszlás a fiatalok körében: 16 éves 15%-a, 17 éves 24%-a 18 éves 36%-a használ valami bódítószert, a legmegdöbbentőbb adat a 19 éves fiatalok körében van 47%.
Az alkohol fogyasztás az elemisták 34%-a, míg a középiskolában 75% (legalább hetente egyszer iszik alkoholos italt). A dohányzás is nagyon gyakori a fiatalok körében: - 17% általános iskolásoknál, és 41%-a középiskolás dohányzik legalább alkalmanként.

Jelentést és étékelés 2009-ben szóló programról

1. Kábítószerrel való visszaélés megelőzését célzó programok

Kiállítás "Metamorphosis - drog"

A"Metamorphosis - drog" - kiállítást 2006. november. 6 nyitottuk meg. Azóta folyamatosan látogatják azt gyermek- és felnőtt csoportok. A maximum 15 fős csoportokat 2-2,5 órán át kiképzett szakemberek vezetik (pszichológusok, pedagógusok).

2009-ben. évben összesen 220 csoport volt, 206 tanuló és 14 felnőtt csoport (szülők, tanárok, szakemberek - pedagógusok, nevelők, pedagógusok, pszichológusok) vett részt a kiállításon. A kiállítás meglátogatta több mint 2760 látogató. Szabadkán a kiállítást látta 17 általános iskola nyolcadik osztályos tanulói, és a 3 és 4 osztályos tanulók 7 középiskolából.

 

 

Általános, és közép iskolák neve

Csoportok száma

1.

 Sonja Marinković

6

2.

 Ivan Milutinović

4

3.

 Matko Vuković

7

4.

 Đuro Salaj

5

5.

 Sečenji Istvan

7

6.

  Ivan Goran Kovačić

4

7.

  J J Zmaj

7

8.

  Kizur Ištvan

8

9.

  Jovan Mikić

6

10.

  10. oktobar

5

11.

 Miloš Crnjanski

0

12.

 Sveti Sava

0

13.

 Miroslav Antić

8

14.

 Petefi Šandor

3

15.

 Bosa Miličević

2

16.

 Pionir

1

17.

 Matija Gubec

2

18.

 Hunjadi Janoš

0

19.

 Vuk Karadžić

0

20.

 Vladimir Nazor

2

21.

 Majšanski put

15

22.

 Žarko Zrenjanin

7

23.

Gimnazija Kostolanji

1

24.

Gimnazija Svetozar M

6

25.

Muzička škola

0

26.

Medicinska škola

1

27.

Škola za odrasle

5

28.

Tehnička škola

0

29.

Bosa Miličević

0

30.

Hemijska škola

36

31.

Politehnička škola

22

32

Global

0

 

UKUPNO

170

 

Red. broj

           Ostale grupe

Broj grupe

1.

Roditeljski sastanci

3

2.

Studenti raznih fakulteta

0

3.

Grupe za stručnjake

11

4.

Grupe iz drugih Opština

36

5.

Grupe omladinskih organizacija

0

 

UKUPNO

50

Összes csoport száma: 220

A kábítószer-fogyasztás elleni küzdelem világnapja
           
Június. 26-án az „Exspecto” mentálhigiénés Alapítvány és a Szabadka Város kábítószer-függőség elleni küzdelem Bizottsága szervezett kampányt melynek mottója: "Nyugodtan lép be az egészséges jövőbe." Négyféle nyomtatott plakát (összesen 100 db. ) volt kiválasztva a tavalyi év alkotásaiból.
Láb formájú nyomtatott öntapadó címkékre (500 db), a középiskolás diákok írták az üzeneteiket  a drogokról kortársaiknak szerb, magyar, horvát, angol és német nyelven a következő iskolákból: Kémia, Műszaki, Egészségügyi középiskolák és Kosztolányi Dezső gimnázium. A középiskolás diákok üzeneteiket kiragasztották a Szabadság tér és a sétány között.

2009. Június 26-án  10 órától a Szabadság téren ünnepelték meg a Nemzetközi Naját a tiltott kábítószer-fogyasztás és a kábítószer csempészet ellen. Információs és reklám anyagokat ossztottunk, valamint „Sambansa” csoport lépet fel. Az érdekeltek sporttevékenységben (asztalitenisz) is részt vehettek az érdeklődők.

Este,  a „Szerb Orvosi Társaság”, egy előadás szerveztünk meg melynek címe: "Hepatitis C, kérdések és válaszok" - Előadó: Dr. Tomislav Preveden, fertőző betegségek szakorvosa, Klinikai központ Újvidék.

Program:
10,00-13,00 Szabadság tér

  • Performance Group "Sambansa"Ø
  • Különböző mottóval szórólapok osztása: "Légy óvatos, mi az amihez ragaszkodsz.",

"Játssz velem, ne a droggal. ",

  • Sportprogramok (asztali tenisz)Ø
  • Mini Kvíz - "A teszt hozzáállás a drogokról"Ø
  •  Információs PultØ
  • Lábnyomok ragasztása a középiskolások üzeneteivelØ

19,00-21,00 a „Szerb Orvosi Társaság”, egy előadás szerveztünk meg melynek címe: "Hepatitis C, kérdések és válaszok" - Előadó: Dr. Tomislav Preveden, fertőző betegségek szakorvosa, Klinikai központ Újvidék.

Szervezők:
Alapítvány mentálhigiénés "Exspecto"

Szabadka város kábítószer elleni küzdelem bizottsága

Résztvevők:

Egészség Centrum - A Központ az egészségügyi és betegségmegelőzési a polivalens védőnő szolgálat
Egészség Center - tanácsok fiataloknak

Club "Moonlight"

Közegészségügyi Intézet Szabadka

Hozsanna - A közösség segítségét szenvedélybetegek

"Caritas" Egyházmegye Szabadka

Gyógyszertár Szabadka

 

         Fórumok a kábítószerről

Október folyamán szerveztünk meg a kerekasztal-beszélgetés "A kábítószer hatása az életemben" a diákok számára. Az előadó vendég kigyógyult drogfüggő volt, a Rehabilitációs központból "Raskršće"  Novi Sad. Elmesélte az életét, amikor még függő volt és gyógykezelésének folyamatát. Az egyik fórumot a műszaki középiskolásoknak rendezték meg 65 diák volt jelen, majd a második "Kosztolányi Dezső" tehetséggondozó gimnáziumban tartották meg. A harmadikat a technika középiskolások hallgatták magyar fordítással 60 diáknak.

A "Hepatitis C" fórumot júniusban szerveztünk meg. Vendégünk volt Dr. Tomislav Preveden, fertőző betegségek specialistája, a Klinikai Központ Vajdaság, Novi Sad. Az előadás háziorvosok részére volt előlátva. A résztvevők száma 25 volt.

Támogató csoportok

2009 szeptemberétől támogató csoportot indítottunk,  a kábítószerfüggők családtagjainak. Kilenc találkozás kerül megszervezésre két órás időtartammal, és 10 családtagot kapcsoltunk be.

Film Club

Mi összesen öt filmklubot szerveztünk meg. Belgrádból „Incest Trauma Centom“ – mal együttműködve megszerveztük " Új, hogy engem bántalmaztak" film vetítését. A dokumentum- játékfilm bemutatta nyolc nő tanúskodását, miszerint gyermekkorukban szexuálisan bántalmazták. A filmben, látott igaz történeteket a „Mirjana Karanović” színművészeti akadémia színésznői adják elő.

Film "Trainspotting" bemutatását az általános iskolás gyerekek részére szerveztük meg, két alkalommal, valamint "Rekviem egy álomért" filmet is.

 Oktatás a kábítószerről

Két háromnapos képzést szerveztünk (10 óra) középiskolás diákoknak  szerb és magyar nyelven, amelynek címe "Kihívások - kábítószereknek ellenállni, vagy nem?" Az oktatáson összesen 24 fiatal vett részt, 7 szabadkai középiskolából.

 Együttműködés a különböző intézményekkel és civil szervezetekkel

Együttműködést folytattuk különböző intézményekkel és szervezetekkel akik ezen a területen dolgoznak a probléma a kábítószer-függőség, a mentális egészség vagy a pszichoterápia (A kábítószer elleni küzdelem Bizottsága, Rendőrség, Nappali kórház, Ifjúsági tanácsadás, Terep szolgálat, Szociális központ, Ifjúsági Hivatal Idegenforgalmi Minisztérium, Sport és Ifjúság, Caritas, Vöröskereszt, Club 21, Rehabilitációs Központ "Raskršće" Közösség "Hozsánna" Incest Trauma Center,  Pszichoterapeuta Társaság Szerbia, pszichotikus, Psihopolis Intézet, Vajdasági Klinikai Központ, Integratív pszichoterápia Gyermek Szövetség, Tanitóképző- Kar Szabadka, Iskola előtti- óvoda "Naša Radost" általános és középiskolák Szabadkán a régióban, a helyi és regionális média, stb.) A több alkalommal  is koordináltuk a civil szervezetek munkáját a kábítószer-függőség témával kapcsolatban.

2.Oktatás szakemberek részére különböző területeken

           
"Metamorphosis - Droga"Megelőzés tanárok részére

Az év során 5 alkalommal rendeztünk meg 3 napos képzést (24 munkaóra) általános és középiskolás tanárok részére - összesen 80 résztvevő. A program akkreditált 2008/2009. év óta.

 " Gyermekbántalmazás és kortársi agresszió megelőzése "

" Incest Trauma Center"- ral együttműködve 6 napos oktatás volt megrendezve - két alkalommal (42 munkaóra). 11 általános és 2 középiskola pedagógusai vettek részt, valamint óvónők egészségügyi szakértők az iskola előtti- óvoda "Naša Radost"intézményekből.

   "Pre - és perinatális pszichológia szakemberek számára"

A Magyar Orvosi Kamara és a Pre-és perinatális pszichológia kar együttműködésével 6 napos képzés (42 óra) szerveztünk 2 alkalommal, az egészségügyi dolgozók, pszichológusok és pedagógusok részére. A képzésen részt vettek az egészségügyi dolgozók (nőgyógyász - szülész, ápolók) Általános Kórház Szabadkán, neonatológiai és nőgyógyászati osztály ​​egészségügyi szakemberei (orvosok, ápolók több, pszichológusok) az Egészségházak (Fejlődési tanácsadás, Ifjúsági tanácsadás, és a Betegségek megelőzése a polivalens látogató központ, Klinika az anya és a gyermek) és szakemberek (pszichológusok és tanárok) az iskola előtti- óvoda "Naša Radost"intézményekből.
           
 "Hét hegyek és hét tengeren át" - mese szerepe a gyermek személyiségének fejlődésében”

Két napos képzés (24 munkaóra) végeztek a tanárok nyolc általános iskola és óvoda szakértői és oktatói ősszel. Az oktatás akkreditált 2009/2010 tanévben.

  "A gyermekekkel szembeni erőszak, a gyermekek szexuális zaklatása, vérfertőzés nem tabu"

A két napos tréning (15 óra) az iskolai tanárok Széchenyi István és a az iskola előtti- óvoda "Naša Radost"intézményekből vettek részt.

3. Konzultáció, koordináció és tanácsadói munka

Foglalkozunk egyéni tanácsadással és konzultációval azon személyek részére, akik kapcsolatba léptek velünk, különböző problémáik miatt, ezenkívül a kábítószerfüggők kezelése és koordinálása. Az év során a megkeresett minket segítségért 63 ember, akikkel több alkalommal találkoztak szakembereink megbeszélés alapján. Összesen elértük 247 óra egyéni konzultációt és tanácsadást.

4. Szakmai továbbképzés

Állandó szakmai munkatársaik az alapítvány részéről folyamatos oktatásban vesznek részt. A ketten részt vesznek az oktatásban integratív pszichoterapeutaként, és egy tranzakciós pszichoterápia képzésben. Az egyik kolléga részt vesz a szakképzési „Incest Trauma Center” Belgrádban „A családon belüli erőszak és szexuális bántalmazás a gyerekeknek”. Azon kívül részt vesz az autogén tréning oktatásban - alapfokón.

Az év folyamán részt vettünk a különböző kongresszusok, szimpóziumok, (Szerbiai Pszichológusok parlamentje, Palics, ahol részt vettünk két előadással – Kerekasztal beszélgetés keretében: Pre-és perinatális pszichológia-  Az új tapasztalatok, ismeretek és attitűdök megváltoztatása orvosi gyakorlatban. Multimédiális kiállítás: Kihívások - kábitószerek, ellenállnak-e vagy sem, A Magyar Psihodramaturgok kongresszusa, Budapest. Mentálhigiénés Kongresszus, Budapest. Nyilvános meghallgatás a javasolt pszichoaktív anyagok jogszabály ellenőrzéséről szóló törvényről, Végrehajtó Tanács, Novi Sad,

5. Kutatás

Során a 2008/2009 tanévben elkezdtük a kutatást annak érdekében, hogy jobban megismerjük az utat miszerint szervezik meg a napjaikat a Szabadkai fiatalok, valamint azt, hogyan kell és szervezik meg a szabad idejüket. Mennyi időt töltenek a családjukkal, és milyenek a közös programok, mennyi időt töltenek tévénézéssel, vagy a számítógép képernyője előtt, hogy hol és hogyan ismerkednek az új ismerősökkel, hányan sportolnak, járnak e  fogadóirodákba, játéktermekbe, és mennyi pénzt költenek itt el. Ezen a kutatáson 2205 diák vett részt 14-19 év közöttiek. Az önkéntes és anonim felmérést tartottunk a tanév során a fiatalok körében. Az anyag feldolgozása folyamatban van. Eredményhirdetés 2010-ben.

6. A nehézségek és problémák melyekkel találkoztunk

Sajnos a pénz hiánya miatt elálltunk az új téma feldolgozásától. A projekt "Új kihívások - terhesség, szülés, gyermeknevelés" célja a jövő és a fiatal szülők a korai felvilágosítása, beavatkozás és a megelőzés a mentális egészségre.

Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..