projekat "Droge ne poznaju granice"

Istraživanje u okviru IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija
 
U okviru IPA prekograničnog programa saradnje Mađarska-Srbija pod nazivom "Droge ne poznaju granice", u koji su uključeni Fondacija mentalne higijene „Exspecto“ iz Subotice i Centar za socijalni rad „Homokhat“ iz Mađarske, analizirani su stavovi, informisanost, navike i strategije rešavanja problema srednjoškolaca u vezi sa drogama u obe države u pograničnoj regiji. Rezultate istraživanja možete pogledati ovde.
 
Predavanje o principima rada grupa Anonimnih Alkoholičara (AA) i Anonimnih Narkomana (AN) u Mađarskoj
U okviru IPA prekograničnog programa Mađarska-Srbija, u koji su uključene Fondacija mentalne higijene „Exspecto“ iz Subotice i Centar za socijalni rad „Homokhat“, stigli smo do novog poglavlja.
U petak, 28. 09. 2012. godine, u posetu nam dolaze voditelji grupa Anonimnih Alkolholičara (AA) i Anonimnih Narkomana (AN)  iz  Segedina koji će nas upoznati sa načinom i principima rada ovih grupa u Mađarskoj.
Program će se odvijati u prostorijama Fondacije mentalne higijene „Exspecto“ sa početkom u 10,00 časova.  Pozivamo sve koji su zainteresovani da saznaju više o principima rada grupa AA i AN da prisustvuju predavanju.
Sve predstavnike medija, koji su zainteresovani da snime prilog o ovom predavanju, molimo da nam unapred najave svoje prisustvo radi dogovora o vremenu i pravilima snimanja.
 
"Metamorfoza-droga" workshop za stručnjake iz Mađarske
Od 25-27.10.2012. godine držali smo trodnevni workshop u Zakanyszeku, Mađarska i u Subotici, Srbija. Workshop, pod nazivom "Metamorfozis-droga"  održan je za  stručnjake za prevenciju i lečenje zavisnosti iz županije Čongrad.
Fotografije sa workshopa možete pogledati u Galeriji.
Program prevencije narkomanije za učenike u saradnji sa UPZ "Raskršće"
U četvrtak, 20.09. 2012. godine je u prostorijama Fondacije "Exspecto" održan program prevencije narkomanije za učenike. Program je realizovan u saradnji sa UPZ "Raskršće" iz Novog Sada, a vode ga bivši zavisnici koji su obučeni da kroz svoje autentične životne priče  upozore  mlade na sve opasnosti koje droga nosi sa sobom. U toku predavanja, koje je trajalo dva školska časa, mladima je prikazan i edukativni film koji upozorava na opasnosti od upotrebe droga, a zatim je usledio razgovor sa mladima.
Održana su dva predavanja, u 11,00 i 13,00 časova kojima su prisustvovali učenici iz Tehničke škole "Ivan Sarić",  Hemijsko-tehnološke i Politehničke škole iz Subotice.
Fotografije sa predavanja možete da pogledate u Galeriji.
 
Konferencija za novinare
U četvrtak, 21. 06. 2012. godine, u okviru planiranih aktivnosti u okviru IPA prekograničnog projekta Mađarska-Srbija pod nazivom "Droge ne poznaju granice" u subotičkom medija centru održana je konferencija za novinare.
Fotografije sa konferencije možete da pogledate u Galeriji.
 
Poseta stručnjaka iz Mađarske institucijama u Subotici
 U četvrtak, 14.06.2012. godine, posetili su nas stručnjaci za prevenciju i lečenje zavisnosti iz županije Čongrad. Program stručne posete obuhvatao je obilazak Fondacije mentalne higijene "Exspecto", Udruženja za pozitivnu komunikaciju "Klub 21" i Zajednice za pomoć ovisnicima "Hosana". Stručnjaci sa obe strane granice su imali priliku da razmene profesionalna iskustva, a gosti iz Mađarske su imali priliku da se upoznaju sa radom institucija za prevenciju i lečenje zavisnosti u Subotici.
Fotografije napravljene tokom posete stručnjaka iz Mađarske možete pogledati u Galeriji.
 
Nova grupa srednjoškolaca iz Mađarske u poseti izložbi "Metamorphosis"
 Grupe srednjoškolaca iz Ašotholoma, iz mađarske regije Homokhat, će danas 21.05.2012. godine i sutra 22.05.2012. godine posetiti izložbu prevencije narkomanije "Metamorphosis".
Fotografije napravljene tokom posete učenika iz Kanjiže i Mađarske, možete pogledati u Galeriji.
 
Poseta srednjoškolaca iz Kanjiže izložbi "Metamorphosis"
Učenici Poljoprivredno-tehničke škole "Besedeš Jožef" iz Kanjiže su nam bili u poseti  od 15-17.maja 2012. godine. Oko 120 učenika je u nekoliko grupa tokom tri dana posetilo izložbu prevencije narkomanije "Metamorphosis", a nakon izložbe su išli u obilazak grada.
 
Poseta srednjoškolaca iz Mađarske izložbi "Metamorphosis"
 
U četvrtak, 19.aprila 2012. godine, nam je bila nova grupa od 50  srednjoškolaca iz mađarske regije Homokhat u poseti izložbi prevencije narkomanije "Metamorphosis". Slobodno vreme posle izložbe proveli su u obilasku znamenitosti Subotice.
Fotografije koje smo napravili tokom njihove posete možete pogledati u Galeriji.
 
prezentacija
 
„Multidisciplinarni model u tretmanu zavisnosti kroz model bolesti, prema sistemu koraka AA"
 
U utorak, 24. aprila 2012. godine, od 10 do 14 časova će u prostorijama Fondacije biti održana prezentacija Minesota modela u lečenju zavisnosti pod nazivom
 
Multidisciplinarni model u tretmanu zavisnosti kroz model bolesti, prema sistemu koraka AA”
 
Ova prezentacija se održava u sklopu planiranih aktivnosti projekta "Droge ne poznaju granice" u okviru IPA programa prekogranične saradnje Srbija-Mađarska.
Predavač je Kristina Tot Sabo, psiholog i rukovoditeljka Dnevnog odeljenja za zavisnike u Centru za socijalni rad “Homokhat”, Mađarska.
Prevod je obezbeđen.
 
Program:
 
10.00 – 11.30     I blok
Šta znači model Minesota, kako je nastao. Filozofija AA. Kako je nastao model bolesti  i šta sve proizlazi od njega. Terapijski alati, multidisciplinarnost modela.
Pitanja i odgovori
 
11.30 – 12.00 Pauza
 
12.00 – 13. 30     II blok
Prikazivanje modela u praksi. Proces terapije, ciljevi i krugovi odgovornosti. Uloga okoline u ovoj terapiji. Prikazivanje mogućih grupa. Rad sa pojedinačnim potrebama okoline i komunikacija sa klijentima.
 
Molimo vas da prijavite prisustvo prezentaciji ili putem telefona (024/687-620) ili putem maila
fondacijaexspecto@gmail.com ili f.exspecto@gmail.com Prijave primamo do 18.04.2012. godine, a raspolažemo sa 20 slobodnih mesta.
 
Poseta srednjoškolaca iz Mađarske izložbi "Metamorphosis"
 
U sredu, 21.marta i u četvrtak, 29.marta 2012. godine ugostili smo 100 mladih, srednjoškolaca iz mađarske regije Homokhat, koji su posetili izložbu prevencije narkomanije "Metamorphosis". Slobodno vreme posle izložbe iskoristili su za obilazak znamenitosti Subotice.
Fotografije koje smo napravili tokom njihove posete možete pogledati u Galeriji.
 
 
 
Stručna poseta relevantnim institucijama u Mađarskoj
 
U četvrtak, 8.marta 2012. godine, u sklopu aktivnosti IPA projekta prekogranične saradnje Mađarska-Srbija pod nazivom „Droge ne poznaju granicu“ bili smo u jednodnevnoj stručnoj poseti institucijama u Mađarskoj koje se bave lečenjem i prevencijom narkomanije. U sklopu putovanja smo obišlii Dnevno odeljenje za zavisnike u Centru za socijalni rad „Homokhat“ u Morohalomu, zatim Omladinski centar za prevenciju i lečenje narkomanije „Dr Tereza Farkašinski“ u Segedinu i Fondaciju „Izlaz“ koja se takođe nalazi u Segedinu.
       Fotografije napravljene tokom naše posete Mađarskoj možete videti u odeljku Galerija.
 
 
 
Održana konferencija "Droge ne poznaju granice"
 
U okviru  IPA prekograničnog programa Mađarska - Srbija u Subotici je, u Svečanoj sali Gradske kuće, dana 14.12.2011. godine održana međunarodna konferencija "Droge ne poznaju granice".
 
Plan konferencije i redosled predavača je bio sledeći:
 
9,00-9,50 Registracija
10,00-10,10 Pozdravni govor
Maria Biači, članica Subotičkog Gradskog veća zadužena za socijalnu zaštitu i zdravstvo
 
                                         Projektni partneri i aktivnosti sa obe strane granice
 
10,10-10,35 Rad i programi Fondacije mentalne higijene "Exspecto" u IPA projektu
Predavač: Livia Joo-Horti, psihološkinja, psihoterapeutkinja, programska direktorica Fondacije mentalne higijene "Exspecto" u Subotici, Srbija
10,35-11,00 Rad centra za socijalni rad "Homokhat" i upoznavanje sa elementima programa u projektu "Droge ne poznaju granicu"
Predavač: Edit Čoti Erdeg, direktorica Integrativnog centra socijalne i dečije zaštite "Homokhat", Mađarska
 
                                                Strategije protiv droge i akcioni planovi
 
11,00-11,15 Pregled strategije za borbu protiv droge u Srbiji
Predavač: Dijana Živanović, psihološkinja, stručna saradnica Fondacije mentalne higijene "Exspecto" u Subotici, Srbija
11,15-11,30 Nacionalna strategija za borbu protiv droge u Mađarskoj
Predavač: Dr Ferenc Greža, direktor Nacionalnog centra za borbu protiv droge u Mađarskoj
11,30-12,00 Pauza
 
                                              Lečenje i rehabilitacija - praksa i iskustva
 
12,00-12,15 AAktuelni problemi lečenja zavisnika od psihoaktivnih supstanci
Predavač: Dr Zoltan Šagi, neuropsihijatar, psihoterapeut, načelnik Dnevne bolnice u Opštoj bolnici Subotica, Srbija
12,15-12,30 Ponuda mogućih lečenja zavisnosti u okolini Moraholoma
Predavač: Kristina Tot Sabo, rukovoditeljka Dnevnog odeljenja za zavisnike u Centru za socijalni rad "Homokhat", Mađarska
 
                                                            Prevencija
 
12,30-12,45 Prevencija na subotički način
Predavač: Maja Stoparić, psihološkinja, psihoterapeutkinja, koordinatorka Savetovališta za mlade pri Domu zdravlja u Subotici, Srbija
13,00-13,15 Preventivni rad Omladinskog centra kao deo integralne ponude preventivnog rada u i oko Segedina
Predavač: Zoltan Aranj, direktor Omladinskog centra za prevenciju i lečenje "Dr Tereza Farkašinski" u Segedinu, Mađarska
 
                                          Krijumčarenje droge, suzbijanje ponude
 
13,15-13,30 Suzbijanje krijumčarenja narkotika u graničnoj policiji
Predavač: Milenko Vukadinović, policijski savetnik, šef Odseka za suzbijanje prekograničnog kriminala, Uprava granične policije u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije
13,30-13-45 Iskustvo pogranične policije iz oblasti narkomanije
Predavač: Gabor Eberhardt, načelnik i potpukovnik pogranične policije Policijske uprave na teritoriji okruga Čongrad, Mađarska
14,00-15,00 Posluženje za učesnike konferencije
 
Fotografije sa konferencije možete pronaći u Galeriji.