Za vreme vanrednog stanja pružamo usluge savetovanja i psihoterapije online

Poštovani sugrađani,

tu smo za Vas i za vreme vanrednog stanja. Online razgovor sa terapeutom možete zakazati na broj 063585286. Isto tako, dostupni smo i putem maila f.exspecto@gmail.com.

Predavanja na temu prevencije zavisnosti od strane bivšeg zavisnika za učenike srednjih škola

U saradnji sa Udruženjem Marita Zapadni Balkan iz Novog Sada 24.04. od 12 i 14 časova organizovali smo dva predavanja prevencije narkomanije na mađarskom jeziku za učenike srednjih škola iz Subotice. Predavanju je prisustvovalo ukupno 120 učenika Tehničke, Politehničke, Hemijske škole i gimnazije Deže Kostolanji. Reakcije su odlične! Fotografije možete pogledati ovde.

Peti rodjendan grupe AA

Sa zadovoljstvom vas obaveštavamo da grupa Anonimnih Alkoholičara (AA) slavi petu godišnjicu funkcionisanja i samim tim proslavlja peti rodjendan 14.aprila 2018. od 10 časova u prostorijama Fondacije Exspecto.  Svi koji u svom radu i aktivnostima imaju neku dodirnu tačku sa AA i Programom 12 koraka su dobrodošli.

Sastanak grupe AA

Sastanak grupe Anonimnih Alkoholičara se održava svakog četvrtka  u 17,00 časova u prostorijama Fondacije. Mogu da se pridruže svi oni koji žele da ostave alkohol i/ili droge.

Program Nedelje rađanja

Program  Nedelje rađanja za 2017. godinu: 

http://www.szuleteshete.hu/vajdasag/szabadka

 

Kurs Autogenog treninga počinje u aprilu

Fondacija Exspecto u aprilu organizuje kurs Autogenog treninga za sve one koji su zainteresovani da ovladaju ovom tehnikom kako bi naučili da smanje i otklone negativne efekte stresa.
Autogeni trening (AT) je savremena tehnika psihofizičke relaksacije koja se sastoji od niza vežbi pomoću kojih se postiže stanje duboke opuštenosti i značajni isceljujući efekti na telo i psihu. Ova tehnika je veoma efikasna za borbu sa stresom, a namenjena je svim zdravim ljudima koji žele da postignu viši stepen psihofizičke relaksacije, ali i da povećaju koncentraciju, spremnost za rad i kreativnost, da poboljšaju kvalitet sna i spavanja.
Takođe, ove vežbe mogu da koriste svim ljudima koji osećaju povišenu napetost, strepnju i strah, ali i studentima i sportistima radi postizanja duboke koncentracije i sposobnosti održavanja pažnje u dužem vremenskom perodu.
Trening se sastoji od ukupno 10 susreta (1 susret nedeljno u trajanju od 1-1,30 h) i odvija se na srpskom jeziku. Svi susreti će se održati u Fondaciji mentalne higijene „Exspecto“, Šantićeva 27, Subotica.
Voditelj treninga je Dijana Živanović, diplomirani psiholog, transakcioni savetnik, sertifikovani voditelj autogenog treninga.
Svi zainteresovani mogu da se prijave na broj 687-620 ili na fondacijaexspecto@gmail.com (molimo vas da nam dostavite ime, prezime i kontakt telefon i e-mail) do 4. aprila.
Početak treninga je predviđen za 5. april 2017. godine u 17h.

 

Međunarodna nedelja nošenja beba

U petak, 7. oktobra u 15 sati organizujemo šetnju tokom koje ćemo promovisati nošenje beba u marami na gradskim ulicama. U šetnju krećemo iz ulice Matije Korvina br. 9, preko Korzoa, ispred  Gradske kuće održaćemo flash mob (spontani ples), za koje ćemo koristiti ozvučenje. Manifestacija će trajati oko 30 minuta Nakon flash moba vraćamo se preko Korzoa do ulice M. Korvina. U šetnji očekujemo mame i tate koji nose svoje bebe u marami kao i one koje to tek žele da to isprobaju. Takođe, u šetnji mogu da nam se priključe majke i očevi sa bebama u kolicima. 

Piknik za podršku dojenju

Povodom Svetske nedelje dojenja, 6.avgusta, organizujemo šetnju za podršku dojenju. Okupljamo se na Paliću, kod Vodotornja, u 17 sati, odakle ćemo prošetati do igrališta, gde organizujemo piknik na obali jezera. Imaćete priliku da se družite, da proćaskate su drugim mamama, da dobijate savete u vezi dojenja, da ispričate ili samo da svojim prisustvom iskažete koliko vam je stalo do dojenja. Ako ponesete stare varalice, flašice ili cucle, možete da ih zamenite za jednu korisnu poruku - vezanu za laktaciju. Za piknik ponesite ćebence, piće i neke zdrave grickalice za svoje mališane. Ako imate vremena i ideje, napravite transparente za buduće dojilje sa ohrabrujućim porukama! Slobodno povedite tate, bake, deke, drugarice, komšinice, patronažne sestre Srdačno vas očekujemo!

Patuljački kutak: Mitovi o dojenju

Mitovi o dojenju : moje dojke su premale (prevelike) da dojim, nestalo mi je mleko za jednu noć, dobila sam upalu dojki- ne smem da dojim, moja beba je lenja, potrebno je da uradim rentgen-moram prestati da dojim...i još mnogo pogrešnih informacija kruže među majkama. Koje savete ne treba poslušati. Kome verovati? Zablude koje čine največu štetu.

Predavačica: Komenda Renata, patronažna sestra

Čekamo sve zainteresovane, deci ponesite omiljene igračke i šuše

Vreme: 28.04.2016

Program prevencije narkomanije za učenike srednjih škola

Danas, 13.04. 2016.,smo u saradnji sa Udruženjem građana za borbu protiv narkomanije "Marita zapadni Balkan" realizovali dva predavanja namenjena prevenciji narkomanije pod nazivom "Prestani pre nego što počneš" u trajanju od dva školska časa. Predavanjima su prisustvovali učenici Tehničke škole iz Subotice.

Fotografije sa predavanja možete pogledati ovde.

 

Deklaracija o međuzavisnosti 

Razmena znanja kojoj smo sa još 13 organizacija iz Libana, Turske, Velike 

Britanije i Srbije, prisustvovali u januaru, u organizaciji The Global Fund For Children, rezultirala je Deklaracijom o međuzavisnosti koji smo zajedno sastavili i koju je GFC ovih dana pustio u etar. Sadržaj deklaracije (na engleskom) možete pročitati na ovom linku

Fotografije sa Razmene znanja možete pogledati ovde.

 

Patuljački kutak - Rani razvoj na srpskom jeziku

Šta znači rana stimulacija razvoja? Kada je potrebna? Zašto je to važno? Ko je izvodi? Kakav je mogući ishod? Šta možemo očekivati na kasnijem uzrastu? To su neka pitanja o kojima će biti reči 31.03.2016. godine od 17 časova. 

Čekamo sve zainteresovane, deci ponesite omiljene igračke i šuše. 

Predavačica: Marta Pavlović, reedukator, dečiji terapeut

 

Razmena znanja sa The Global Fund For Children i partnerskim organizacijama
 
U Beogradu, od 27-29. januara, smo učestvovali na Razmeni znanja u organizaciji našeg partnera The Global Fund For Children i 12 partnerskih organizacija iz Turske, Velike Britanije, Libana i Srbije. Pored divnog druženja imali smo prilike i da mnogo naučimo i razmenimo ideje sa predstavnicima organizacija koje su, kao i mi, posvećene podršci i pomoći mladima sa različitim problemima. Sva tri dana druženja je pratila i divna energija iz koje je nastao i Manifest koji ćemo u dogledno vreme objaviti na sajtu. Fotografije učesnika možete pogledati ovde.
 
 
Kurs Autogenog treninga bez autosugestije
 
Fondacija Exspecto u januaru organizuje kurs Autogenog treninga bez autosugestije za sve one koji su zainteresovani da ovladaju ovom tehnikom kako bi naučili da smanje i otklone negativne efekte stresa.

Autogeni trening (AT) je savremena tehnika psihofizičke relaksacije koja se sastoji od niza vežbi pomoću kojih se postiže stanje duboke opuštenosti i značajni isceljujući efekti na telo i psihu. Ova tehnika je veoma efikasna za borbu sa stresom, a namenjena je svim zdravim ljudima koji žele da postignu viši stepen psihofizičke relaksacije, ali i da povećaju koncentraciju, spremnost za rad i kreativnost, da poboljšaju kvalitet sna i spavanja.

Takođe, ove vežbe mogu da koriste svim ljudima koji osećaju povišenu napetost, strepnju i strah, ali i studentima i sportistima radi postizanja duboke koncentracije i sposobnosti održavanja pažnje u dužem vremenskom perodu.

Trening se sastoji od ukupno 10 susreta u trajanju od 1-1,30 h. Svi susreti će se održati u Fondaciji mentalne higijene „Exspecto“, Šantićeva 27, Subotica.

Voditelj treninga je Dijana Živanović, diplomirani psiholog, transakcioni savetnik, sertifikovani voditelj autogenog treninga

Svi zainteresovani mogu da se prijave na broj 687-620 ili na fondacijaexspecto@gmail.com (molimo vas da nam dostavite ime, prezime i kontakt telefon) do 18. januara.

Početak treninga je predviđen za 20. januar 2016. godine u 17h.

 
 

 

Patuljački kutak: Preko brda, preko brega - važnosti bajki i priča u podsticanju razvoju mašte i ličnosti deteta

17.12.2015. godine od 17 časova u Patuljačkom Kutku: Preko brda, preko brega - važnosti bajki i priča u podsticanju razvoju mašte i ličnosti deteta

Razgovor na temu značaja i uloge koju čitanje i pričanje priča i bajki ima na psihički razvoj deteta.
Na koji način priče i bajke utiču na razvoj mišljenja kod deteta? Razvoj kojih sposobnosti podstiče čitanje i pričanje priča i bajki kod dece? Kada je najbolje vreme da se počne sa pričanjem priča i bajki? Da li su baš sve priče i bajke pogodne za decu predškolskog uzrasta? Koji elementi su važni za ritual pričanja i čitanja bajki ? Da li ograničiti primenu novih tehnologija u pričanju priči i bajki ?
Razgovor je koncipiran kao otvoreno iznošenje različitih mišljenja u otvorenoj i prihvatajućoj atmosferi. Čekamo sve zainteresovane, deci ponesite omiljene igračke i šuše. 
Voditelj : Boris Telečki, dipl. psiholog

Učešće na Aktivu stručnih saradnika

U gradskoj kući, 1.12.2015. godine, održan je stručni skup pod nazivom "Nakon 30 godina gde smo i kuda idemo?" u organizaciji Aktiva stručnih saradnika u Subotici. Fondacija mentalne higijene je ovom prilikom predstavila rezultate poslednjeg istraživanja pod nazivom "Izazovi-droga 2015".

Fotografije sa održanog skupa možete videti na ovom linku.

Patuljački kutak: Koja prava imam kao majka ?

26.11.2015. od 17 časova razgovor na temu koja prava ima žena, trudnica i majka kao i roditelji, a koja proizlaze iz radnog odnosa, o porodiljskom odsustvu, koje su obaveze poslodavca vezano za ove kategorije, kao i pravno savetovanje o pravima žena i roditelja iz drugih oblasti prava.
Razgovor vodi i na pitanja odgovara Bearix Brindza Šablauer, pravnica

Čekamo sve zainteresovane, deci ponesite omiljene igračke i šuše. Nakon predavanja sledi druženje.  

 

Učešće na okruglom stolu u organizaciji Centra za prevenciju kriminala i postpenalnu pomoć "Neostart"

U četvrtak, 12.11. 2015. godine, zajedno sa drugim organizacijama iz Subotice, učestovali smo na okruglom stolu u okviru projekta "Podrška implementaciji novih zakonskih odredbi u oblasti postpenalnog tretmana" u organizaciji Centra za prevenciju kriminala i postpenalnu pomoć "Neostart". Pored predstavnika Fondacije, na okruglom stolu su prisustvovali predstavnici Centra za socijalni rad, poverenice iz Kancelarije za alternativne sankcije, predstavnici Crvenog krsta, Nacionalne službe za zapošljavanje – Filijala Subotica, Opšte bolnice – Odeljenje psihijatrije, Anonimni Alkoholičari Subotica i Restart Subotica. Fotografije sa događaja možete pogledati ovde.

 

Patuljački Kutak - Polazak u vrtić - Izazov za celu porodicu

Prvi dani u vrtiću su stresni i za decu i za roditelje. Kako prevladati sopstveni strah i zabrinutost? Kako pružiti podršku detetu koje snažno oseća stidljivost, nelagodnost ili strah? Šta nam dete govori i šta naši postupci govore detetu? O tome ćemo 24. septembra od 17,00 časova razgovarati sa pedagoškinjom Violetom Odri Vrcelj.

Čekamo sve zainteresovane, deci ponesite omiljene igračke i šuše. Nakon predavanja sledi druženje.

 

Javna rasprava "Od nacionalne studije do nacionalne strategije za prevenciju seksualnog zlostavljanja dece u oblasti obrazovanja"

     U utorak, 22. septembra od 12,00 časova, će za sve zaposlene u vrtićima, školama, za roditelje kao i za druge službe odgovorne u sistemu zaštite za dete: policija, CZSR, zdravstvo, tužilaštvo, sud biti održana javna rasprava "Od nacionalne studije do nacionalne strategije za prevenciju seksualnog zlostavljanja dece u oblasti obrazovanja" u organizaciji Incest Trauma Centra - Beograd u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.  

Sa učesnicama i učesnicima će razgovarati:

Biljana Lajović, Smiljana Grujić i Gordana Medenica -Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja (Grupa za zaštitu od nasilja i diskriminacije):

Dušica Popadić, Dr Ljiljana Bogavac - Incest Trauma Centar – Beograd

SESIJA IMA 2 CILJA:

- Da se ukratko predstave rezultati prve Nacionalne studije o društvenom problemu seksualnog zlostavljanja dece realizovane u 2015. godini. Nosilac, vlasnik i naručilac Nacionalne studije je Incest Trauma Centar – Beograd.

- Da se sprovede Javna rasprava u cilju izrade Nacrta Nacionalne strategije za prevenciju seksualnog zlostavljanja dece, primenljive u oblasti obrazovanja.

Rasprava će biti održana u prostorijama Fondacije, Šantićeva 27.

 

Šetnja za kvalitet porođaja i rađanja

http://szulesszuletes.blogspot.hu/

             Članovi Katedre za psihologiju i pedagogiju Fakulteta Eötvös Loránd u Budimpešti, studenti i nastavnici odseka za Perinatalnog stručnog savetnika, Dr. Varga Kata,  docentkinja i Andrek Andrea, pre- i perinatalna psihološkinja planiraju šetnju od Budimpešte do Bačke Topole pod nazivom  "Šetnja za kvalitet porođaja i rađanja". U toku šetnje bi se zaustavili u Subotici i u drugim, manjim, mestima u okviru drugih događanja organizovanih od strane raznih organizacija. U Srbiju ulaze 1. jula kod graničnog prelaza Bački Vinogradi, potom nastavljaju put do Hajdukova a nakon toga do Palića. 2. jula šetaju od Palića do centra Subotice, gde će u prisustvu pozvanih novinara puštati balone sa ceduljama koje sadrže poruke ženama koje se spremaju za porođaj. Potom žele da se upute u subotičku Bolnicu, a nakon toga nastavljaju put do Bačke Topole

Šetnja je prvi put organizovana 2014. godine, od Budimpešte do Egera, pored kojeg je zasađeno jedno Drvo babica, koje je okićeno vencima cveća. Ruta je bila duga oko 150 km. Cilj šetnje je da se skrene pažnja na dalekosežne posledice doživljaja porođaja od strane majke, bebe i porodice. Ovom bi mnogo doprinelo i pridržavanje smernica SZO, na koje se skreće pažnja http://www.affektiv.hu/doku.php?id=setaaszueletesminosegeert,

http://whqlibdoc.who.int/hq/1996/WHO_FRH_MSM_96.24_scr.pdf .

            Ovogodišnju šetnju u Srbiji organizaciono pomaže subotička Fondacija mentalne higijene Exspecto, sa rukovodiocima: Joó-Horti Lívia i Ricz Dencs Tünde. Za sve ostale informacije možete se obratiti na telefon 024/687620.

PROGRAM:

1.jul, 2015.

11,00-12,00 prelazak granice kod Bačkih Vinograda

13,30-14,30 šetači stižu u Hajdukovo, u Lurko-kuću. Druženje sa aktivistima Udruženja velikih porodica Kolibri. 

  www.kolibrincse.org, www.kolibrincse.hu

Adresa: Lurko-kuća, Borisa Kidriča 96, Hajdukovo, http://www.poverello.org.rs/files/contact.php?lang=hu)

15,30-16,30 Andrea Andrek i Kata Varga pričaju o hormonu „ljubavi” i o važnosti ranog vezivanja. Događaj je otvoren za sve zainteresovane.

17,00 – šetnja prema Paliću – usput u dvorištu mesne zajednice Hajdukovo (Borisa Kidriča 30) kod Drveta rađanja čekamo roditelje i decu rođene 2014/2015, a zatim planiramo da roditelji na Drvo vezuju trake sa imenima svoje dece

 2. jul, 2015.

8,00 sati šetnja kreće sa Palića prema Subotici od Vile Ricz (Villa Ricz, Jožefa Hegediša 3., Palić)

10,00 sati šetači stižu na Trg Slobode. (Subotica, Trg Slobode). Puštanje balona sa pozitivnim porukama ženama koje kreću na porođaj.

11,30-12,00 sati šetači stižu kod subotičke Bolnice, gde ih čeka delegacija zaposlenih u Porodilištu, na Neonatologiji.

U 12,00 sati se fijakerom nastavlja put prema Bačkoj Topoli

16,00 sati šetači stižu u Bačku Topolu u Umetničku koloniju.

 3. jul, 2015.

10,00-12,00 sati otvaranje izložbe prispelih dečijih radova i radova društva amaterskih slikara “Ács József” iz Bačke Topole u prostorijama porodilišta Doma Zdravlja Hadži Janoš, nakon  toga je poseta Drvetu babica.

14,30-15,00 Černik Arpadov jedinstveni književni štimung za okrugli sto

15,00-16,00- Roditi u XXI veku – okrugli sto

Učesnici: Dr Katalin Varga- psihološkinja, Andrea Andrek- psihološkinja,  Brindza Beatrix, Dr  Červenak Peter, ginekolog-akušer

Mesto: Biblioteka “Juhas Eržebet”, Glavna ulica 16.,  Bačka Topola

17-18,30 Projekcija filma Microbirth  - nakon toga razgovor o filmu

Razgovor vodi: Jula Novák I Dr. Peter Červenak

Mesto: Biblioteka “Juhas Eržebet”, Glavna ulica 16.,  Bačka Topola

http://www.bibltop.org/hu/node/470

19,00 sati  Koncert benda Route 5  kod Fontane

Svi zainteresovani mogu da se priključe šetnji celom rutom ili samo nekim etapama, s tim da molimo sve šetače da sami obezbede hranu i smeštaj. 

 

   

     Születés Hete - Nedelja rađanja 2015

Haptonómia: Kapcsolatban önmagunkkal, kapcsolatban magzatunkkal 

Saját élményű műhely ( 2 óra)

Rövid leírás: A haptonómia az érzékelő érintés, a kontaktus teremtés tudománya és művészete. Néhány alapvető gyakorlat eljuttathatja az érdeklődő résztvevőket korábban soha nem tapasztalt érzelmek átéléséig. A haptonómia egy lehetséges út az anyaméhben fejlődő magzattal való kapcsolatteremtésre és gyengéd kommunikációra. Várandós pároknak abban segít, hogy a szülők spontán kapcsolatteremtési kísérletei a babával, - kölcsönös párbeszéddé alakulhassanak. Az anya és a baba zárt világa így megnyílik az apák számára is: anya, apa és baba egyszerre vesznek részt, s ezáltal megélhetik hármuk egységét, családjuk teljességét.

A műhelyen való részvétel korlátozott, előzetes bejelentkezést igényel, ami a 024/687620-as telefonszámon vagy a f.exspecto@gmail.com e-mail címen lehetséges.

MŰHELYVEZETŐ: Andrek Andrea, pszichológus, hipnoterapeuta, haptoterapeuta

HELYSZÍN: Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány, Szabadka, Šantić u. 27.

IDŐPONT: 2015. május 6. 14,00 óra

 

Nem csak gyerek születik…     

Előadás (45’ – 60’)

Rövid leírás: A szülés, születés témája mindannyiunkat megszólít. Az előadás egy közös gondolkodásra hívja a résztvevőket arról, mit is jelent ma szülni és megszületni. Segítségül hívjuk az elmúlt évtizedek tudományos kutatásainak eredményeit ahhoz, hogy egy-egy jelenséget több oldalról is szemügyre vehessünk, eddig kézenfekvő dolgokat megkérdőjelezzünk, az összefüggések mélyebb értelmét keressük. Szeretettel várok minden érdeklődőt, aki elméleti és gyakorlati tekintetben is kíváncsi a szülés-születés minőségének rövid és hosszú távú következményeire.

Ne rađa se samo dete... Predavanje (45’ – 60’)  -  prevod na srpski obezbeđen

Sažetak : Rađanje i porođaj su teme koje zanimaju sve nas. Predavanje poziva učesnike na zajedničko razmišljanje vezano za to šta danas znači roditi i roditi se. Rezultati naučnih istraživanja će nam poslužiti da sa više strana sagledamo pojedine fenomene, ili preispitamo one stvari koje su do sada bile podrazumevane, da potražimo dublji smisao odnosa između svih onih koji su prisutni u toku porođaja. Očekujemo sve koji su zainteresovani da uzmu učešća u teorijskom i praktičnom delu teme o kratkoročnim i dugoročnim uticajima kvaliteta rađanja i porođaja. 

ELŐADÓ: Andrek Andrea, pszichológus, hipnoterapeuta, haptoterapeuta

HELYSZÍN: Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány, Szabadka, Šantić u. 27.

IDŐPONT: 2015. május 6. 16,30 óra

 

Szülésem története – Így szültem én… 

Interaktív kiscsoport (90 – 120 perc)

Rövid leírás: Szülésünk története bizonyára legmaradandóbb emlékeink egyike. Amíg friss az élmény, különösen nagy érzelmi töltéssel bír, akár meg is határozhatja a hétköznapok alaphangulatát. Bármi is történt, kitörölhetetlen emlékünk. Mit tegyünk hát, ha nem úgy történt, mint ahogyan elterveztük? Mit tegyünk, ha még mindig teli vagyunk kérdésekkel, „ha úgy lett volna” kezdetű mondatokkal, fájdalmas, érthetetlen élményekkel? Várjuk mindazok jelentkezését, akiket megszólítottak a fenti sorok, szeretnének közelebb kerülni saját szülésük történetének megértéséhez, elfogadásához. Szülésünk története egyben gyermekünk megszületésének története is. A nehézségek feldolgozása kihat gyermekeink életére, újabb gyermekek vállalásának vágyára, és annak beteljesülésére.

A műhelyre kizárólag már szült nők jelentkezését várjuk a  024/687620-as telefonszámon vagy af.exspecto@gmail.com e-mail-en. A részvétel kizárólag előzetes bejelentkezés mentén lehetséges.

ELŐADÓ: Andrek Andrea, pszichológus, hipnoterapeuta, haptoterapeuta

HELYSZÍN: Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány, Szabadka, Šantić u. 27.

IDŐPONT: 2015. május 6. 17,00 óra

 

Asszonyok álmában síró babák  

Egy mostohán kezelt gyász

Rövid leírás: Asszonyi sors! − mondták anyáink, nagyanyáink sóhajtva egymásnak, amikor művi abortuszról, vetélésekről, vagy halvaszülésről hallottak.  Magzatunk elvesztése lelki fájdalommal jár, ám ennek a gyásznak a létjogosultságát a környezetünk kevésbé ismeri el. Majd jön a következő baba! − mondják vigasztalóan, és elvárják az anyától, apától, hogy minél előbb lépjen túl a szenvedésén. Ezzel izolálódik, elmagányosodik, ami tovább fokozza gyötrelmeit. Vannak, akik elfojtják a fájdalmukat, új gyermekkel, munkával, elfoglaltságokkal vigasztalódnak, de a mélyben megbújva − akár tudnak róla, akár nem − ott lapul a feldolgozatlan veszteség fájdalma.

Az előadás ezekről a korai veszteségekről, az azt követő gyászfolyamatról és a feldolgozási lehetőségekről szól.

Plač izgubljenog ploda u snovima ožalošćenih majki  - prevod na srpski obezbeđen

Sažetak: Takva je sudbina majki! – govorile su naše majke i bake kada bi pričale o abortusu, pobačaju ili mrtvorođenom detetu. Trenutak gubljenja fetusa uzrokuje duševnu bol, ali u našem okruženju se žaljenje zbog ovog gubitka nedovoljno prepoznaje. Od majke i oca se očekuje da zaborave na svu patnju i teše ih rečenicom – „Imaćete drugo dete!“. Svim tim oni postaju izolovani, usamljeni a sve ovo dodatno povećava nevolje. Neki parovi uspevaju da potisnu bol zbog gubitka u kontaktu sa drugom decom, radeći, pronalazeći utehu u raznim aktivnostima ali ipak, duboko u sebi- svesno ili podsvesno- tuguju zbog neprerađenog gubitka. Predavanje se bavi temom ranih gubitaka, procesom tugovanja koji dolazi posle toga i načinima obrade istih.

ELŐADÓ: Singer Magdolna, író, gyásztanácsadó

HELYSZÍN: Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány, Szabadka, Šantić u. 27.

IDŐPONT: 2015. május 7. 17,00 óra

 

Gyógynövények és illóolajak a várandósság  és a szülés támogatására 

Rövid leírás: A gyógynövények és az illóolajok használatától gyakran tartanak a kismamák. Ennek talán az az oka, hogy manapság a gyógyszeripari termékek szélesebb körben elterjedtek, a gyógynövények ismerete pedig valamikor a „nagymamáink korában” feledésbe merült. A várandósság azonban nem betegség, hanem egy természetes állapot, amely kitűnően támogatható a „természet patikájából”. A műhelymunka során olyan bábák által javasolt gyógynövényeket, teakeverékeket, olajakat és illóolajakat ismerhetnek meg a kismamák, amelyek a várandósság és a szülés alatt biztonságosan alkalmazhatóak. Kiemelten foglalkozunk egyes kellemetlenségek kezelési javaslataival, valamint a szülés megkönnyítését szolgáló természetes megoldásokkal is.

Lekovite biljke i eterična ulja koja pružaju potpor tokom trudnoće i porođaja - prevod na srpski obezbeđen

Sažetak: Trudnice se često ne usuđuju da koriste lekovite biljke ili eterična ulja. Možda su zato zaboravile kako su lekovite biljke služile njihove bake jer su u današnje vreme medikamenti postali mnogo zastupljeniji. Pošto smatramo da je trudnoća prirodno stanje, smatramo i da je uredu da se služimo onim biljkama koje nam je priroda dala. Tokom radionice ćemo upoznati učesnike sa onim prirodnim biljkama, mešavinama čajeva, uljima i eteričnim uljima koja bezbedno mogu da se koriste tokom trudnoće i porođaja. Izložićemo i neka prirodna rešenja za  određene neugodnosti i probleme, a pričaćemo i o tome kako prirodnim rešenjima olakšati sam porođaj. 

ELŐADÓ: Vataščin Balázs Emese, gyógytornász, jógaoktató, dúla

HELYSZÍN: Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány, Szabadka, Šantić u. 27.

IDŐPONT: 2015. május 8. 16,00 óra

 

Természetes babaápolás  

Rövid leírás: Az alábbi témákat járjuk körbe:

- természetes anyagokkal való tisztálkodás lehetőségei

- baba (és mama) bőr, haj és fogápolása

- esetlegesen jelentkező kellemetlen tünetek legbaba-mama-barátabb orvoslása

Prirodna nega beba  prevod na srpski obezbeđen

Kratak opis: Razgovaraćemo o mogućnostima nege prirodnim supstancama (nega kože, kose i zuba beba i majke) i o tome kako reagovati na najadekvatniji način ukoliko se javljaju neprijatni simptomi. 

ELŐADÓ: Bánvölgyi Helga, gyógyszerész 

HELYSZÍN: Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány, Szabadka, Šantić u. 27.

IDŐPONT: 2015. május 8. 17,00 óra

 

Neometan porođaj u Srbiji - okrugli sto  

KRATAK OPIS: Koje su institucionalni mogućnosti neometanog porođaja u Srbiji? Ima li mogućnosti za to i gde? Kako potrebu za neometanim porođajem shvataju radnici porodilišta i kako je obezbeđuju? Da li je trudnica prihvaćena kao partnerka u procesu porođaja? Koliko je obaveštavaju o događajima koji se tiču njenog tela i o eventualnim intervencijama? Ima li porodilja mogućnosti za adekvatno iskazivanje vlastitih potreba ili je primorana da sve bespogovorno istrpi? O svemu ovom i o nacionalnom istraživanju kao pokušaju da se dođe do odgovora o trenutačnom stanju po ovim pitanjima razgovaraćemo sa gostima ovog okruglog stola.

Gosti okruglog stola:   Danijela Birta Čkonjević, dula

                                    Edit Sabo, babica

                                    Emeše Balaž Vataščin, fizioterapeut, dula

                                    Eržebet Balaša, babica

                                    Jasmina Lolin, dula, savetnica LLL, CBS

                                    Jovana Ružičić, direktorka  Centra za mame

                                    Melanija Hegediš, babica

                                    Dr Peter Červenak, ginekolog-akušer

Razgovor vodi: Joó-Horti Lívia, psiholog-psihoterapeut

MESTO: Fondacija mentalne higijene „Exspecto“, Šantićeva 27.,  Subotica

VREME: 09.05.2015. 11,00 časova

 

Kerekítő Bábos Torna  

RÖVID LEÍRÁS:  Kerekítő Bábos Torna- ölbeli játékokkal, tornaszeres játéktérrel és Kerekítő Manó bábos jelenetével várjuk az édesanyákat, édesapákat és az 0-3 éves gyermekeket.

ELŐADÓK:  Lehoczki Gabriella, Nagy Mónika

HELYSZÍN: Szabadka, Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány, Šantić u. 27.

DÁTUM:  2015. május 12. 17 óra

 

Program prevencije narkomanije za učenike u saradnji sa UPZ "Raskršće"

U utorak, 28.04. 2015. godine, je u prostorijama Fondacije "Exspecto" održan program prevencije narkomanije za učenike. Program je realizovan u saradnji sa UPZ "Raskršće" iz Novog Sada, a vode ga bivši zavisnici koji su obučeni da kroz svoje autentične životne priče  upozore  mlade na sve opasnosti koje droga nosi sa sobom. U toku predavanja, koje je trajalo dva školska časa, mladima je prikazan i edukativni film koji upozorava na opasnosti od upotrebe droga, a zatim je usledio razgovor sa mladima.

Održana su dva predavanja, u 10,00 i 12,00 časova kojima su prisustvovali učenici Ekonomske škole "Bosa Milićević"  i učenici Politehničke škole iz Subotice. Fotografije možete pogledati ovde.

 

Patuljački kutak: Podrška tokom porođaja i dojenja kao i prednosti privrženog roditeljstva

Drage mame i buduće mame,

pozivamo vas da 12. marta dođete na opušteno druženje sa nama u "Patuljačkom kutku". Pričaćemo o porođaju, priprememama koju mu prethode ali i onome što je iza njega sledi - dojenje i rano majčinstvo, sa svim svojim izazovima i lepotama.

Radujemo se vašem dolasku! Mati.rs

Jasmina Lolin (CBS, LLLL) i Danijela Birta Čkonjević

 

Patuljački kutak - Stimulacija razvoja dece od 0-3 godine

Na sledećem sastanku, 12. februara u 17h,  u Patuljačkom kutku ćemo zajedno da razmišljamo i diskutujemo o sledećim temama:
- razvoj deteta kao prirodni proces
- zašto je važan uticaj roditelja na psihomotorni razvoj sopstvenog deteta
- šta nam je činiti u zavisnosti od uzrasta deteta
- šta sve deca treba da nauče do treće godine života
Radionicu će voditi Marta Pavlovic, reedukator, dečiji terapeut
Molimo vas da za svoju decu ponesete sobne patike ili šuše i omiljenu igračku. Vidimo se!

 

Patuljački kutak - Ti si moja baza 

U petak, 23. januara od 17 časova, u okviru Patuljačkog kutka organizujemo radionicu pod nazivom "Ti si moja baza":                                                              

• Radionica za jačanje socioemocionalne veze između deteta i odraslog
• Kako se nositi sa neprijatnim emocijama svog deteta?
• Podsećanje i razmena aktivnosti i igara koje podstiču socioemocionalnu povezanost deteta i značajnog odraslog i obezbeđuju sigurnu bazu za dalji pravilan razvoj

Radionicu vodi Milana Jovićević, psiholog i psihodramski psihoterapeut. Molimo vas da za svoju decu ponesete sobne patike ili šuše i omiljenu igračku. Vidimo se!

"Korpa sa blagom" - Radionica za podsticanje intelektualnog razvoja 

 "Korpa sa blagom" - Radionica za podsticanje intelektualnog razvoja namenjena je deci od 6 meseci do 3 godine i njihovim roditeljima. Decu očekuje mnoštvo materijala za istraživanje boja, oblika, veličina, tekstura, brojeva... Roditelji će dobiti predloge za praćenje i podsticanje intelektualnog razvoja deteta. 

Datum: 11. XII 2014. 
Mesto: Fondacija Mentalne Higijene Exspecto, Šantićeva 27
Vreme: 17.00 h
Radionicu vodi Violeta Vrcelj Odri, pedagog
Potrebno je poneti sobne patike za decu

 

Međunarodna nedelja nošenja beba u marami

Od 5-11. oktobra obeležavamo Međunarodnu nedelju nošenja beba u marami. Tim povodom će Ana Gobor-Senaši, savetnica za nošenje beba u marami održati prezentaciju tokom koje će demonstrirati moguće načine povezivanja marame za nošenje beba. Prezentacija će biti održana u četvrtak, 9. oktobra u 17h u prostorijama Fondacije, Šantićeva 27.

U petak, 10. oktobra u 11h organizujemo šetnju tokom koje ćemo promovisati nošenje beba u marami na gradskim ulicama. U šetnju krećemo iz ulice Matije Korvina br. 9, preko Korzoa, oko Gradske kuće a zatim se vraćamo preko Korzoa do ulice M. Korvina. U šetnji očekujemo mame i tate koji nose svoje bebe u marami kao i one koje to tek žele da isprobaju. Takođe, u šetnji mogu da nam se priključe majke i očevi sa bebama u kolicima. Čekamo Vas!

      Konkurs za volontere  

      Fondacija mentalne higijene „Exspecto“ uz podršku The Global Fund for Children iz SAD objavljuje konkurs za volontere. Na konkurs mogu da se prijave osobe koje poseduju diplomu osnovnih ili master studija  ili su na završnoj godini studija društvenih nauka: psihologija, pedagogija,defektologija, socijalni rad itd.

       Cilj edukacije je da edukanti budu osposobljeni za vođenje izložbe „Metamorphozis-droga“ koja funkcioniše u okviru Fondacije i da dobiju status spoljašnjih saradnika. 

      Tokom edukacije, volonteri će steći znanje o PAS i posledicama njihove zloupotrebe, o dinamici zavisnosti, ulozi porodice, društva i vršnjaka u razvoju zavisnosti, specifičnostima razvojne psihologije i okvirima pomagačkog rada.

      Edukacija će se odvijati na srpskom i na mađarskom jeziku tokom oktobra meseca, a svi prijavljeni će po završetku edukacije polagati ispit.

       Rok za prijavljivanje je 30. septembar, a uz prijave, koje primamo isključivo putem e-maila: f.exspecto@gmail.com,  je potrebno dostaviti sledeće:

  1. CV
  2. motivaciono pismo

        Za sve dodatne informacije nam se možete obratiti na gore navedeni e-mail ili tel.br. 687-620.

 

Obeležavanje Međunarodnog dana protiv zloupotrebe i krijumčarenja droga

U četvrtak, 26. juna, 2014. godine, na Trgu Slobode kod zelene fontane, smo prigodno obeležili Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe i krijumčarenja droga uz učešće relevatnih lokalnih institucija koje se bave prevencijom, edukacijom kao i problemima mladih. Učestvovale su sledeće institucije: Klub "Mesečina", Zavod za javno zdravlje Subotica, Caritas, Kancelarija za mlade Subotica, Humanitarno-terapijska zajednica Hosana, Patronažna služba, odeljenje Psihijatrije - Opšta bolnica Subotica i Privatna psihijatrijska ordinacija "Tačić-naltrex". 

 

Edukacija "Pre i perinatalna psihologija za stručnjake" u Bačkoj Topoli

U Domu zdravlja "Dr Hadži Janoš" u Bačkoj Topoli smo održali trodnevnu edukaciju za zaposlene na Odeljenju za zdravstvenu zaštitu žena i na Odeljenju porodilišta, pod nazivom "Pre i perinatalna psihologija za stručnjake". Edukaciji je prisustvovalo oko dvadesetak doktora, babica, medicinskih sestara. Cilj ove edukacije je senzibilizacija stručnjaka na značaj psihološke brige o trudnici pre, tokom i nakon porođaja, kao i na važnost neometanog porođaja bez suvišnih intervencija što bi, u krajnjoj liniji, rezultovalo i povećanim brojem porođaja u ovoj ustanovi.

 

Nedelja rađanja

Obaveštavamo vas da se od 4-11. maja, 2014. godine u Subotici održava Nedelja rađanja. Pripremili smo raznovrstan program, na srpskom i mađarskom jeziku, a svi programi će se održavati u prostorijama Fondacije "Exspecto". Pozivamo sve roditelje, buduće roditelje i one koji to žele da postanu, kao i sve ostale sugrađane/sugrađanke koje ove teme zanimaju da nam se pridruže i uzmu učešća u programima koji će se odvijati po sledećem rasporedu:

 

A babamama.rs - a vajdasági magyar kismamák első portáljának bemutatkozása

Előadó: Tómó Margaréta, a honlap főszerkesztője, újságíró

Helyszín: Szabadka, Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány, Šantić u. 27.

Dátum: 2014. május 4. 10 óra

Családot szeretnél? Érdekel a magzatod fejlődése? Nem érted az orvosi szakkifejezéseket? Tudni szeretnéd milyen támogatásokra vagy jogosult és milyen jogaid vannak? Esetleg kérdésed lenne egy nőgyógyászhoz, gyermekorvoshoz, védőnőhöz? Gyermekprogramokra vinnéd a csemetéd, de nem tudod mi történik a városodban? Mindent, és ennél még sokkal többet, egy helyen, a babamama.rs címen megtalálsz! Kattints ránk!

 

Anya – magzat kommunikáció

Előadó: Karner Beatrix, perinatális szaktanácsadó

Helyszín: Szabadka, Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány, Šantić u. 27.

Dátum: 2014. május 5. 16 óra

Az elmúlt évtizedekben fontos szerepet kapott a méhen belüli élet mélyebb megértése. Előtérbe került a magzatot érő anyai hatások szerepének feltárása. Az anya és magzata között zajló többszintű, aktív és kölcsönös kommunikáció erősíti kötődést. Az anya-magzat kommunikáció már a várandósság alatt segíti az ismerkedést, az egymásra hangolódást. Természetesen a magzattal zajló kommunikáció szerves része a leendő apa is. A kommunikáció mennyisége és minősége megalapozhatja a gyermekkel való későbbi kapcsolatot, a szülővé válást, a szülői szerep elfogadását.

 

Egy rejtélyes betegség a női meddőség hátterében – az endometriózis

Előadó: Árvai Nóra, betegeket segítő pszichológus, szomatoterapeuta, szakíró, perinatális szaktanácsadó

Helyszín: Helyszín: Szabadka, Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány, Šantić u. 27.

Dátum: 2014. május 5. 17 óra

Minden 10. nőt érinti, mégsem tudunk róla. Az endometriózis krónikus alhasi fájdalmakat, vérzési rendellenességet, akár teljes meddőséget okozó betegség. Kiket érint, miért, és hogyan kezelhető? Erről beszél Árvai Nóra krónikus női betegeket segítő pszichológus, szomatoterapeuta, szakíró, perinatális szaktanácsadó.  www.endoblog.hu

 

Hogyan mondjam el neked? – interaktív előadás

Előadó: Novák Jula, dúla, rogersi pedagógus, perinatális szaktanácsadó

Helyszín: Helyszín: Szabadka, Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány, Šantić u. 27.

Dátum: 2014. május 5. 18 óra

Mit tehetünk most mi felnőttek  annak érdekében, hogy a ránk bízott gyerekek majd tudatos, jól informált és kompetens szülőkké váljanak?

A beszélgetés során arra keresünk választ, hogy miként oldódhatnak saját gátlásaink – ha vannak – a szexualitás és a szülés-születés témája kapcsán, és hogyan lehetünk a gyermekeink valódi, hiteles és kompetens segítő partnerei abban, hogy zökkenőmentesen, szexuális zavarok nélkül nőjenek fel. Hogyan érhető el, hogy a mai gyerekek, fiatalok már óvódás koruktól készüljenek az anyává és apává válásra és az élet természetes körforgásának tudatosan, felkészülten, ugyanakkor könnyed örömmel lehessenek részesei. Hiszem, hogy az így született és nevelkedett gyerekek már nem a lelki problémákkal küzdő felnőttek számát fogják gyarapítani, hanem egy derűsebb és békésebb egyéni, családi és közösségi létezés alapjait teremtik meg.

 

Kerekítő Bábos Torna

Előadók: Lehoczki Gabriella, Nagy Mónika

Helyszín: Helyszín: Szabadka, Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány, Šantić u. 27.

Dátum: 2014. Május 6. 17 óra

Kerekítő Bábos Torna- ölbeli játékokkal, tornaszeres játéktérrel és Kerekítő Manó bábos jelenetével várjuk az édesanyákat, édesapákat és az 1-4 éves gyermekeket.

 

SZÜLÉSRE HANGOLÓ -  műhelymunka kismamáknak és szülő pároknak

Előadók: Mélyúti Andrea, humánkineziológus, dúla, az ICAN magyarországi vezetője és Balázs Emese, gyógytornász, jógaoktató, dúla

Helyszín: Helyszín: Szabadka, Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány, Šantić u. 27.

Dátum: 2014. Május 8. 16 óra

A SZÜLÉSRE HANGOLÓ műhelymunka célja a szülés előtt álló kismamák, illetve az érdeklődő szülő párok tudatosságának növelése és tájékoztatása evidenciákon, személyes tapasztalatokon, valamint ősi szülést támogató módszereken alapuló elméleti és gyakorlati útmutatás segítségével. A műhelymunka során szó lesz többek között az élettani vajúdás különböző szakaszairól, a szülés fiziológiájáról és lelkiségéről, a természetes fájdalomcsillapítás lehetőségeiről, a gátvédelemről, a vajúdást és a szülést támogató testhelyzetekről, valamint az apa szerepéről a vajúdástámogatásban.

Mit adhat számodra a SZÜLÉSRE HANGOLÓ műhelymunka?

  • Megfelelő és érthető információkat arról, hogy mi történik a vajúdás és a szülés során
  • Egy képet arról, hogy milyen a szülés és mitől függ, hogy MEGÉLED  vagy TÚLÉLED?
  • Útmutatást saját szülésed tudatos megélése felé vezető úton
  • Testi és lelki támogatást

 

Mosható pelenka - környezet- és pénztárcakímélő megoldás (?)

Előadók: Engi Georgina és Kiss Kornél

Helyszín: Helyszín: Szabadka, Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány, Šantić u. 27.

Dátum: 2014. Május 9. 17 óra

Beszélgetésünk során igyekszünk felhasználói szemszögből, beszél(get)ni a mosható pelenkák közel tízhónapos használata során szerzett tapasztalatainkról, az eldobható pelenkával szembeni előnyeiről, hátrányairól.

 

Babád van? Cipeled? Hordozd!

Előadó: Góbor Szénási Anna, hordozási tanácsadó (Beli Buba Babahordozó Iskola) 

Helyszín: Szabadka, Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány, Šantić u. 27.

Dátum: 2014. Május 9. 18 óra

Azt tudjuk, hogy a babák egy éves koruk körül kezdenek el járni. De hogy "közlekednek" előtte? Úgy, hogy visszük, cipeljük őket. Ki kézben, ki hordozókendőben, ki karikás kendőben, ki kengurúban, ki csatos hordozóban. Melyik az, ami legjobban megfelel a babának? Milyen érzés, ha testközelben van a babánk, a két kezünk pedig szabad? 

A találkozás lehetőséget ad a kisbabás/kisgyermekes anyáknak, apáknak, hogy kipróbálják a hordozókendő használatát, miközben gazdag információt kaphatnak az ortopédiai szempontokat figyelembe vevő helyes, folyamatos testkontaktust biztosító hordozás babára illetve szülőre gyakorolt jótékony hatásáról.

 

Dula- profesionalna pratnja na porođaju

Predavač: Mirjana Gnjatić, dula

Mesto:  Subotica, Fondacija mentalne higijene „Exspecto”, Šantićeva 27

Vreme: 10.05.2014. 10,00 sati  

Snaga žene ne potvrđuje se time da se porađa sama, kao što je danas trend kod nas. Uplašena, usamljena, ležeći na leđima, ostaje joj da se nada da će imati sreće sa lekarima i da će sve proći dobro. Vekovima su uz žene bile žene i zašto to odjednom mora da bude drugačije? Zašto ne bismo priznali ženino osnovno pravo da bira gde i s kim želi da se porodi? Jer savremena istraživanja potvrđuju brojne koristi od prisustva profesionalne podrške na porođaju: porođaj kraće traje, broj intervencija se smanjuje, smanjuje se potreba za indukcijom, epiduralom, carskim rezom, žene su uspešnije u dojenju i osećanja vezana za porođaj su pozitivnija. Dule postoje i u Srbiji, omogućimo svakoj ženi koja želi da ima podršku na porođaju da to i može da ostvari.

 

VBAC sa primerima dobre prakse!

Predavač: Andrea Meljkuti, humani kineziolog master, dula, ICAN predsednica za Mađarsku

Mesto:  Subotica, Fondacija mentalne higijene „Exspecto”, Šantićeva 27.

Vreme: 10.05.2014. 11,00 sati

VBAC je skraćenica od engleske kovanice: „Vaginal birth after caesarean“  ili što bi na srpskom rekli: “Vaginalni porođaj nakon carskog reza“. I danas je kod mnogih uvrežen stav, ili tačnije pogrešno ubeđenje, da je nakon porođaja carskim rezom neizbežan carski rez kod naredne trudnoće.

Međutim, činjenica je da VBAC stoji kao jedna od mogućnosti skoro svakoj trudnici koja je već imala porođaj carskim rezom. Bilo da se radi o jednom ili više carskih rezova!

Na kraju predavanja ostavljamo vremena za razgovor i pitanja.

 

Čari Vanbolničkog porodilišta

Predavač: Dr. Červenak Peter, ginekolog – akušer

Mesto:  Subotica, Fondacija mentalne higijene „Exspecto”, Šantićeva 27.

Vreme: 10.05.2014. 12,00 sati

Upoznajte porodilište u Bačkoj Topoli, sadašnjost i viziju za budućnost.

 

Četvrti trimestar magije vašeg tela

Predavač: Dragana Vasić, vršnjačka savetnica za dojenje Udruženja RODITELJ

Mesto:  Subotica, Fondacija mentalne higijene „Exspecto”, Šantićeva 27.

Vreme: 10.05.2014. 14,00 sati

U okviru radionice govorićemo o:

-pripremi tela za dojenje

-prvom podoju i kontaktu koža na kožu, oksitocinu

-pravilnom postavljanju bebe na dojku

-skokovima u razvoju

-kako izbeći sumnju da li je beba gladna

-očekivanom napredovanju

-dojenju na zahtev

-ublažavanju kolika kod novorođenčadi

Detalje programa možete da pogledate i ovde. Svi programi su besplatni.

 

Patuljački kutak: Dohrana

U četvrtak, 09.01.2014. godine,  od 17 časova u Patuljačkom kutku gostuje Renata Komenda, patronažna sestra. Sa njom ćemo razgovarati o dohrani beba, kada i kako treba početi sa dohranom, kojim redosledom itd...  Predavanje će biti održano na mađarskom jeziku.

 

Autogeni trening bez autosugestije

U ponedeljak, 9. decembra, počela je sa radom nova grupa polaznika Autogenog treninga bez autosugestije. Tokom sledećih 10 nedelja, polaznici će biti osposobljeni za samostalno izvođenje Autogenog treninga čime će biti u mogućnosti da otklone negativne efekte stresa i da postignu viši stepen psihofizičke relaksacije.

 

Patuljački kutak - Kerekítő Mondókás Móka

U četvrtak, 5.decembra, u Patuljačkom kutku smo slavili Mikulaša, uz deljenje poklona i program Kerekítő Mondókás Móka.

Fotografije sa tog susreta možete pogledati u Galeriji.

 

Patuljački kutak - Kerekítő Bábos Torna

U četvrtak, 21.11.2013. godine, u 17,00 časova u Fondaciji mentalne higijene "Exspecto" u okviru Patuljačkog kutka održaće se okupljanje roditelja i dece na mađarskom jeziku pod nazivom Kerekítő Bábos Torna.

Kerekítő Bábos Torna je namenjen deci od 1-4 godine, a u okviru programa mame, tate, bake i deke uče pesmice i uz pevanje ili praćenje teksta pesme pokretima stimulišu decu. Trajanje jednog sastanka je 30 minuta.

 

Vršnjačka edukacija na srpskom jeziku

U sredu, 6.11.2013.godine je započela nova vršnjačka edukacija na temu zavisnosti pod nazivom "Droge-odoleti ili ne?" koja će se odvijati tokom četiri nedelje a u kojoj učestvuju učenici iz Politehničke, Muzičke, Tehničke i Hemijsko-tehnološke škole. Fotografije možete pogledati ovde.

 

Patuljački kutak - Kad da nosimo dete kod lekara?

U utorak, 5.11.2013. u 17,00 časova smo u okviru Patuljačkog kutka ugostili dr Čilu Ladocki Salma, pedijatra, koja je sa prisutnim roditeljima vodila razgovor o tome kada treba dete voditi kod lekara. Razgovor je održan na mađarskom jeziku. Fotografije možete pogledati ovde.

 

Program prevencije narkomanije za učenike u saradnji sa UPZ "Raskršće"

U četvrtak, 31.10. 2013. godine je u prostorijama Fondacije "Exspecto" održan program prevencije narkomanije za učenike. Program je realizovan u saradnji sa UPZ "Raskršće" iz Novog Sada, a vode ga bivši zavisnici koji su obučeni da kroz svoje autentične životne priče  upozore  mlade na sve opasnosti koje droga nosi sa sobom. U toku predavanja, koje je trajalo dva školska časa, mladima je prikazan i edukativni film koji upozorava na opasnosti od upotrebe droga, a zatim je usledio razgovor sa mladima.

Održana su dva predavanja, u 10,00 i 12,00 časova kojima su prisustvovali učenici Ekonomske škole "Bosa Milićević"  i učenici Hemijsko-tehnooške škole iz Subotice. Fotografije možete pogledati ovde.

 

Patuljački kutak - Kerekítő Mondókás Móka

U četvrtak, 24.10.2013. godine, od 17,00 časova u Fondaciji mentalne higijene „Exspecto”  u okviru Patuljačkog Kutka održaće se okupljanje roditelja i dece na mađarskom jeziku pod nazivom Kerekítő Mondókás Móka.

Kerekítő Mondókás Móka je namenjen deci do 3 godine, a u okviru ovog programa mame,tate,bake i deke uče pesmice i uz pevanje ili praćenje teksta pesme pokretima stimulišu decu. Trajanje jednog sastanka je 30 minuta.

 

Obeležavanje Međunarodne nedelje nošenja beba

Fondacija mentalne higijene „Exspecto” se uključuje u obeležavanje Međunarodne nedelje nošenja beba (International Babywearing Week), koja će se održati od  6-13. oktobra, 2013. godine.

Naše manifestacije su sledeće:

utorak, 08.10.  u 17 sati – Kötődő nevelés (Afektivna vezanost i vaspitavanje deteta), predavanje psihologa, psihodramskog psihoterapeuta Livije Jo-Horti. Predavanje će se održati na mađarskom jeziku

četvrtak, 10.10. u 10 sati – Šetnja za nošenje – na Korzou ćemo organizovati zajedničku šetnju sa mamama i sa bebama koji su nošene u marami ili drugim nosiljkama. Cilj šetnje je da privučemo pažnju na važnost nošenja. Mesto okupljanja: ispred bivšeg Jadran bioskopa, prošetaćemo se po Korzou i vraćamo se do Jadrana.

Očekujemo i mame sa bebama u dečjim kolicama, odnosno i decu koja su već prohodala, kao i buduće mame i tate.

četvrtak, 10.10. 17 sati – Svako nosi svoju bebu, ali kako i u čemu?  - predavanje instruktorke za nošenje, Ane Gobor Senaši.

Kako je bilo, moűete pogledati ovde:

PannonTV

Magyar Szó fotogalerija

PannonTV

Radio Subotica

RTV

Javno predstavljanje - kako zaštiti ženu od nasilja u partnerskom odnosu prema posebnom protokolu MZ

U saradnji sa Centrom za promociju zdravlja žena i Domom zdravlja Subotica, organizovali smo radionicu za lekare i medicinske sestre (Služba hitne medicinske pomoći, Služba opšte medicine, Služba za zaštititu žena i dece, Patronažna služba) pod nazivom "Javno predstavljanje - kako zaštititi ženu od nasilja u partnerskom odnosu prema posebnom protokolu MZ" koju će realizovati Centar za promociju zdravlja žena iz Beograda.

Radionica je održana 25. septembra, 2013. godine od 14h u prostorijama Društva lekara Vojvodine, a fotografije sa radionice možete videti ovde.

Članak o održanoj radionici sa sajta www.subotica.info.

 

Učešće Fondacije na Kanjiža Festu

Od 4-6.07.2013. godine, Fondacija mentalne higijene "Exspecto" je učestvovala na Kanjiža festu sa programom "Meghallgat-lak", a fotografije možete pogledati ovde.

 

Dan borbe protiv zloupotrebe i krijumčarenja droge

U sredu, 26. juna, 2013. godine smo Dan borbe protiv zloupotrebe i krijumčarenja droge obeležili press konferencijom u Media centru. Pored predstavnika Fondacije, konferenciji su prisustvovali predstavnici ostalih subotičkih organizacija i insistucija koje se bave prevencijom zloupotrebe droga: Dr Zorica Dragaš (Zavoda za javno zdravlje), Deže Kiš (Fondacija Mesečina), Gabor Ric (Caritas) i Predrag Vidaković (Humanitarno-terapijska zajednica za pomoć ovisnicima Hosana). Na konferenciji su predstavljeni do sada postignuti rezultati kao i planovi koji će biti realizovani do kraja 2013. godine.

 

Nedelja rađanja u Subotici

Dragi sugrađani, obaveštavamo vas da se u Subotici, od 4-12.05.2013. godine, održava Nedelja rađanja.

Nedelja rađanja je posebna nedelja u godini koju posvećujemo porodici, planiranju porodice, očekivanju potomstva i podizanju dece. Nedelja rađanja stavlja teško dostupne i neobjedinjene infomacije vezane za ovu temu na raspolaganje svim zainteresovanima koji inače teško ili nikako ne dolaze do odgovora na svoja pitanja. Iz tog razloga je organizator ove manifestacije iz Mađarske - nakon desetogodišnjeg iskustva, veoma uspešnih rezultata i pozitivnih mišljenja ostvarenih u Republici Mađarskoj, dao pravo na organizovanje ove manifestacije i zemljama u okruženju, tj. Srbiji-Vojvodini i Rumuniji –Transilvaniji.

Pozivamo sve zainteresovane da se od 4-12. maja uključe u programe stručnog, informativnog, kulturnog i obrazovnog karaktera. Programi su besplatni i biće realizovani u obliku predavanja, kurseva (teorijsko-praktičnog karaktera), filmova, izložbi.

Program:

Subota, 4.05.2013.

9-13h (sa pauzom)

Nove majke, novi očevi, novorođenče - ko šta zna? - sa prevodom na srpski

Predavačica: Andrek Andrea, perinatalna psihološkinja

Mesto: Fondacija mentalne higijene "Exspecto", Šantićeva 27

http://pannonrtv.com/web/?p=59552

15-16,30h

Čarobni dodiri - metodika i umetnost haptonomije (radionica) - sa prevodom na srpski

Predavačica: Andrek Andrea, perinatalna psihološkinja

Mesto: Fondacija mentalne higijene "Exspecto", Šantićeva 27, Subotica

Napomena: Treba poneti udobnu odeću, tople čarape, mali jastuk, ćebe. Potrebna je prethodna prijava na 024/678-620 telefon ili na f.exspecto@gmail.com mail adresu.

Nedelja, 5.05.2013.

9h

Anyák napi rendezvény a kelebiai Divisio Apostolorum/Apostolok küldetése templomban - na mađarskom jeziku

Mesto: Kelebija, Edvarda Kardelja 343

9,30h

Anyák napi istentisztelet a családok megáldása szabadkai Református templomban - na mađarskom jeziku

Propovednica: Katalin Reti Šuranji, pastorka Reformatorske crkve

Mesto: Reformatorska hrišćanska crkva, Somborski put br. 6

http://pannonrtv.com/web/?p=59734

14h

Családi vasárnap a SMILE Nagycsaládos Egyesületének szervezésében - na mađarskom jezikui

Mesto: Reformatorska hriščanska crkva, Somborski put br.6

Ponedeljak, 6.05.2013.

14h

Hoću bebu.../ Problematika neplodnosti iz ugla medicine – sa prevodom na srpski

Predavač: dr Atila Vereckei, specijalista ginekologije i endoskopije

Mesto: Fondacija mentalne higijene "Exspecto", Šantićeva 27

http://www.youtube.com/watch?v=pW7APUlWk0w&feature=share

Utorak, 7.05.2013.

15-18h

Aktív, magabiztos várandósság - na mađarskom jeziku

Predavačica: Emeše Balaž, fizioterapeutkinja, instruktorka joge, dula

Mesto: Ahimsa joga studio, Nušićeva 2/11, 4.sprat

http://pannonrtv.com/web/?p=60013

Sreda, 8.05.2013.

17h

Leválás, leválasztás – elválás, találkozás - na mađarskom jeziku

Predavačica: Livia Jo-Horti, psihološkinja, psihoterapeutkinja

Mesto: Fondacija mentalne higijene "Exspecto", Šantićeva 27

Četvrtak, 9.05.2013.

17h

Kerekítő Bábos Torna - na mađarskom jeziku

Predavači: Monika Nađ, Tunde Mužlai, Gabrijela Lehocki

Mesto: Fondacija mentalne higijene "Exspecto", Šantićeva 27

Petak, 10.05.2013.

17h

Bebi u marami je dobro! - sa prevodom na srpski

Predavačica: Ana Gobor Seneši, instruktorka za nošenje

Mesto: Fondacija mentalne higijene "Exspecto", Šantićeva 27

Subota, 11.05.2013.

10h

Prirodan porođaj u Srbiji - na srpskom jeziku

Predavačica: Divna Miljković, babica, viša medicinska sestra, bivša predsednica Udruženja babica Srbije

Mesto: Fondacija mentalne higijene "Exspecto", Šantićeva 27

11h

Dula - profesionalna pratnja na porođaju - na srpskom jeziku

Predavačica: Mirjana Gnjatić, prva srpska dula

Mesto: Fondacija mentalne higijene "Exspecto", Šantićeva 27

12h

VBAC (Vaginalni porođaj nakon carskog reza) sa primerima dobre prakse! - na srpskom jeziku

Predavačica: Andrea Mejkuti, dula

Mesto: Fondacija mentalne higijene "Exspecto", Šantićeva 27

13h

Dojenje - na srpskom jeziku

Predavačica: Marija Taraba, LLL instruktorka za dojenje

Mesto: Fondacija mentalne higijene "Exspecto", Šantićeva 27

Više informacija o programima možete dobiti ovde.

Za sve informacije možete se javiti na broj 024/ 687620 ili na f.expecto@gmail.com

Medijski pokrovitelj je RTV Pannon

Sponzori:

Ahimsa joga studio

Kerekítő Magyar Pedagógusok Egyesülete, Ada

Udruženje velikih porodica Kolibri, Hajdukovo

 

Javni čas protiv seksualnog nasilja

Fondacija mentalne higijene "Exspecto" i Incest Trauma Centar - Beograd na Dan Evrope imaju zadovoljstvo da vas pozovu na

Javni čas protiv seksualnog nasilja

na kojem vas očekuje premijera kratkih filmova "I ja sam uz tebe!" i "Tagged"

za adolescent(kinj)e od 13 do 18 godina, roditelj(k)e i zaposlene u osnovnim i srednjim školama.

Četvrtak, 09. maj 2013. u 11 časova

Otvoreni univerzitet u Subotici

Premijeru će otvoriti g-đa Nadia Ćuk, zamenica šefice Misije Saveta Evrope u Srbiji

Govore:

Livia Jo-Horti, direktorka Fondacije mentalne higijene "Exspecto", Subotica

Dušica Popadić, direktorka Incest Trauma Centra - Beograd

Razgovor posle projekcije vodi dr Ljiljana Bogavac, zamenica direktorke Incest Trauma Centra - Beograd. Mladi će kroz razgovor izraziti svoj pogled na temu SAJBER NASILJA i RIZIKA OD SEKSUALNOG NASILJA. Trajanje javnog časa:11-13h.

 

Počinje sa radom grupa Anonimnih Alkoholičara

U četvrtak, 11.04.2013. godine, počinje sa radom grupa Anonimnih Alkoholičara u prostorijama Fondacije "Exspecto". Prvi sastanak grupe AA zakazan je za 17,00 časova.

 

Vršnjačka edukacija "Droge - odoleti ili ne?" na mađarskom jeziku

U sredu, 6. februara, počinje vršnjačka edukacija na temu zavisnosti pod nazivom "Droge- odoleti ili ne?" na mađarskom jeziku. Edukacija je namenjena srednjoškolcima, drugom i trećem razredu. Edukaciju će pohađati 23 učenika.

 

Istraživanje u okviru IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija

     U okviru IPA prekograničnog programa saradnje Mađarska-Srbija pod nazivom "Droge ne poznaju granice", u koji su uključeni Fondacija mentalne higijene „Exspecto“ iz Subotice i Centar za socijalni rad „Homokhat“ iz Mađarske, analizirani su stavovi, informisanost, navike i strategije rešavanja problema srednjoškolaca u vezi sa drogama u obe države u pograničnoj regiji. Rezultate istraživanja možete pogledati ovde.

 

Edukacija vršnjačkih edukatora na temu zavisnosti

U toku je edukacija za vršnjačke edukatore na temu zavisnosti. U grupi budućih vršnjačkih edukatora su učenici Politehničke, Medicinske, Hemijsko-tehnološke i Tehničke škole. Grupa je vesela, radoznala i spremna da uči, a fotografije sa edukacije uskoro slede...

 

Predavanje o principima rada grupa Anonimnih Alkoholičara (AA) i Anonimnih Narkomana (AN) u Mađarskoj

U okviru IPA prekograničnog programa Mađarska-Srbija, u koji su uključene Fondacija mentalne higijene „Exspecto“ iz Subotice i Centar za socijalni rad „Homokhat“, stigli smo do novog poglavlja.

U petak, 28. 09. 2012. godine, u posetu nam dolaze voditelji grupa Anonimnih Alkolholičara (AA) i Anonimnih Narkomana (AN)  iz  Segedina koji će nas upoznati sa načinom i principima rada ovih grupa u Mađarskoj.

Program će se odvijati u prostorijama Fondacije mentalne higijene „Exspecto“ sa početkom u 10,00 časova.  Pozivamo sve koji su zainteresovani da saznaju više o principima rada grupa AA i AN da prisustvuju predavanju.

Sve predstavnike medija, koji su zainteresovani da snime prilog o ovom predavanju, molimo da nam unapred najave svoje prisustvo radi dogovora o vremenu i pravilima snimanja.

 

Program prevencije narkomanije za učenike u saradnji sa UPZ "Raskršće"

U četvrtak, 20.09. 2012. godine je u prostorijama Fondacije "Exspecto" održan program prevencije narkomanije za učenike. Program je realizovan u saradnji sa UPZ "Raskršće" iz Novog Sada, a vode ga bivši zavisnici koji su obučeni da kroz svoje autentične životne priče  upozore  mlade na sve opasnosti koje droga nosi sa sobom. U toku predavanja, koje je trajalo dva školska časa, mladima je prikazan i edukativni film koji upozorava na opasnosti od upotrebe droga, a zatim je usledio razgovor sa mladima.

Održana su dva predavanja, u 11,00 i 13,00 časova kojima su prisustvovali učenici iz Tehničke škole "Ivan Sarić",  Hemijsko-tehnološke i Politehničke škole iz Subotice.

 

Autogeni trening

Grupa za Autogeni trening je formirana, svi zainteresovani koji se do sada nisu prijavili moći će da se prijave kada budemo sledeći put organizovali grupu za AT.

Autogeni trening (AT) je savremena tehnika psihofizičke relaksacije koja se sastoji od niza vežbi pomoću kojih se postiže stanje duboke opuštenosti i značajni isceljujući efekti na telo i psihu. Ova tehnika je veoma efikasna za borbu sa stresom, a namenjena je svim zdravim ljudima koji su žele da postignu viši stepen psihofizičke relaksacije, ali i da povećaju koncentraciju,spremnost za rad i kreativnost, da poboljšaju kvalitet sna i spavanja.

  Takođe, ove vežbe mogu da koriste svim ljudima koji osećaju povišenu napetost, strepnju i strah, ali i studentima i sportistima radi postizanja duboke koncentracije i sposobnosti održavanja pažnje u dužem vremenskom perodu. 

Trening se sastoji od  ukupno 10 susreta u trajanju od 1-1,30 h. Svi susreti će se održati u Fondaciji mentalne higijene „Exspecto“, Šantićeva 27, Subotica.

Voditelj treninga je Dijana Živanović, diplomirani psiholog i savetnik u psihoterapiji pravca Transakciona analiza.

Svi zainteresovani mogu da se prijave na broj 687-620 do 17.09. 2012. godine.

Početak treninga je predviđen za 19.09.2012. godine u 17,00 h.

Čekamo vas!

 

Dan borbe protiv zloupotrebe i krijumčarenja droge

Juče, 26.06.2012. godine, smo na Trgu Slobode u Subotici obeležili Dan borbe protiv zloupotrebe i krijumčarenja droge. Program je trajao od 10 do 13 časova, a u okviru manifestacije su deljeni informativni i promotivni materijali. Zainteresovani sugrađanu su mogli, u cilju promovisanja zdravog života, da se uključe u zabavne i sportske aktivnosti (stoni tenis, pikado...)

Ovom prilikom smo delili i razglednice sa porukama o zdravom životu, koje su napisali subotički srednjoškolci. U okviru IPA prekograničnog programa Mađarska Srbija pustili smo u vazduh 100 balona sa porukama srednjoškolaca o zdravom životu. Tokom manifestacije je nastupio i bend Sambansa, a zainteresovani su mogli čuti i svedočenje bivših zavisnika.

Svi zainteresovani sugrađani, a posebno pušači, su u Centralnoj apoteci mogli da izmere nivo ugljen monoksida u izduvanom vazduhu uz pomoć MICRO Co aparata.

Program:

10,00-13,00

* nastup grupe Sambansa

* sportski programi (stoni tenis, pikado itd)

* info desk

*deljenje razglednica sa porukama srednjoškolaca o zdravom životu

*puštanje 100 balona u vazduh sa porukama srednjoškolaca

* "Kako je droga uticala na moj život" - svedočenje bivših zavisnika

*ugljen monoksid u izdahnutom vazduhu? - merenje aparatom MICRO CO

 

Učesnici:

Fondacija mentalne higijene "Exspecto"

Komisija za borbu protiv bolesti zavisnosti

Zavod za javno zdravlje

Zajednica za lečenje ovisnika "Hosana"

Dom zdravlja - Patronažna služba

Klub "Mesečina"

Savetovalište za mlade

Apoteka, Subotica

Caritas

 

Konferencija za novinare

U četvrtak, 21. 06. 2012. godine, u okviru planiranih aktivnosti u okviru IPA prekograničnog projekta Mađarska-Srbija pod nazivom "Droge ne poznaju granice" u subotičkom medija centru održana je konferencija za novinare.

Fotografije sa konferencije možete da pogledate u Galeriji.

 

ZUOV odobrio dva programa Fondacije za 2012/13. i 2013/14. godinu

Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja je odobrio dva programa stalnog stručnog usavršavanja nastavnika, vaspitača i stručnih saradnika za školsku 2012/13. i 2013/14. godinu u relaizaciji naše Fondacije. Odobreni su programi "Metamorfoza - droga- prevencija narkomanije" i "Iza sedam gora i sedam mora" - uloga bajke u razvoju ličnosti deteta - na mađarskom jeziku.

 

Predavanje "Vrste i dejstvo roditeljskih poruka"

Pozivamo vas na predavanje pod nazivom "Vrste i dejstvo roditeljskih poruka" koje će se održati u ponedeljak, 14.05.2012. godine u 17,00 časova u prostorijama Fondacije mentalne higijene "Exspecto" (Šantićeva 27) . Ova tema je namenjena prvenstveno roditeljima, ali i svima ostalima koji  su zainteresovani da obogate svoja znanja.  Predavači su psiholozi: Nataša Đurica i Mirjana Vidaković.

 

Predavanje "Tri faze bunta u razvoju deteta i napadi besa"

Pozivamo vas na predavanje pod nazivom " Tri faze bunta u razvoju deteta i napadi besa" koje će se održati u Fondaciji mentalne higijene Exspecto (Šantićeva 27), 30.marta u 17,00 h. Predavanje je besplatno i otvoreno za sve zainteresovane. Predavači su psiholozi Nataša Đurica i Mirjana Vidaković.

 

Više informacija o predavačima:

 Nataša Đurica je diplomirani psiholog i savetnik u oblasti transakcione analize. Pored edukacije iz transakcione analize u organizaciji TA Centra, završila je obuku iz forenzične psihologije, kao i godinu dana usavršavanja iz sistemske porodične terapije i savetovanja. Pored toga je pohađala veći broj stručnih seminara i radionica namenjenih radu s različitim kategorijama mladih.
Skoro deceniju je provela u radu s decom i mladima, prvenstveno u OŠ Sveti Sava u Bačkoj Palanci. Poslednjih nekoliko godina radi u Centru za socijalni rad Odžaci. (informacije preuzete sa sajta Psihopolis instituta http://www.psihopolis.edu.rs)

Mirjana Vidaković je diplomirani psiholog, pohađala je napredni kurs iz Transakcione analize i  zaposlena je u Centru za socijalni rad u Novom Kneževcu.

Fotografije sa prethodnog predavanja možete da pogledate u Galeriji.

 

Edukacija za prosvetne radnike

Edukacije u okviru akreditovanog programa "Metamorfoza – prevencija narkomanije" (Katalog programa stručnog usavršavanja za školsku 2011/2012. godinu, program pod brojem 440) održaće se 20-22. marta i 26-28. marta 2012. godine u prostorijama Fondacije mentalne higijene Exspecto.Program traje tri dana i nosi 24 boda.
Besplatnu edukaciju omogućio je Fond Bethlen Gabor iz Mađarske za prosvetne radnike.
Edukaciju nudimo na mađarskom jeziku.

Fotografije sa edukacije možete pogledati ovde.