Metamorphozis - drog - drogprevenciós kiállítás

 
A témájában és eszközeiben rendhagyó kiállítás első sorban a 14 évesnél idősebb fiataloknak és a felnőtteknek szól a drogproblémáról. A narratív módszer segítségével bemutatott probléma, az emberi jelenségekben való érintettségünkön keresztül hat a gondolkodásra Egy jó történet és egy jól formált érvelés is használható mások meggyőzésére, de amiről meggyőznek az alapvetően különböző.
 
Az érvelések igazságokról győznek meg, a történetek a valószerűségről. A kiállításban, betekinthetünk élettörténetekbe; fotóalbumok, interjúk, tárgyak és szakember vezetők segítségével. Mindezek erősen hatnak az érzelmekre és az érzékszervekre. A hatást filmekkel, hanganyagokkal, bizarr fényeffektusokkal, tükörszobával, merészen színes falakkal, szobrokkal, stb. érjük el. 
 
Egy látogató a következőket írta a vendégkönyvbe: „Két óra alatt kipróbáltam, megbetegedtem, meggyógyultam…., az életben nem szeretném megtapasztalni.”
 
A program Magyarországon 2001 óta szolgálja a prevenció céljait. A kábítószer ügyek koordinációjával foglalkozó Minisztérium kiemelt programként támogatja a kiállítást. 
A szabadkai Exspecto Mentálhigiéne Alapítvány kezdeményezésére, a Szabadkai Önkormányzat és a Tartományi Egészségügyi és Szociális Titkárság támogatásával, a Köztes Átmenetek Kht. változatlan szakmai koncepcióval, de megújult látvánnyal építette fel a programot Szabadka városának. 
A kiállítás címe: Metamorphozis – a drog
A kiállítás 2006. november 8-án nyílt meg.
 
Szinopszis:
A kiállítás 5 teremből áll.
1. terem – Egy család nappalijába érkezünk. Itt riport részletek hallhatók, melyek volt és jelenlegi drogosokkal készültek, akik családjukról és azokról a körülményekről, érzésekről és érzelmekről beszélnek, melyek a kábítószer fogyasztáshoz vezettek. A nappaliban található asztalon fotóalbumok, képekkel és dokumentumokkal, fiatalok életútjait kísérhetjük. Sikertörténet és szenvedélybeteg karrier bontakozik ki előttünk.
2. terem – A falakon antropomorf formák képviselik a drogcsoportokat. A figurák a drogok pszichés hatásaira utalnak. Például az ópiátok végtag nélküli alakja a befelé fordulás, a külvilág távoli ingereinek és az önmagával érzett egység érzésének szimbóluma. 
3. terem – A tükörteremben vetített filmek a heroinista, a marihuana-, az LSD- és a speed      fogyasztó sajátélményét mutatják be. A filmek elkészítésében volt drogosok közreműködtek. 
4. teremtől a szenvedélybetegség problematikája bontakozik ki előttünk. 
A terem oldalfalait fotómontázsok borítják. A képek sorokba rendezettek. A felső sor egészséges, szép és esztétikus világot ábrázol, ami lefelé haladva torzul, mulandóvá válik. A látogató a romlás mindennapi tárgyai között "botorkál" mely mélységet kölcsönöz a látványnak. Ugyanitt monitorokon a drogfogyasztáshoz kapcsolódó legfontosabb élettani - és egészséget érintő változások olvashatók. 
5. terem – A helység városi környezetet imitál. A látvány változik a beszűkülő, szerhasználó élettér mentén, azt szimbolizálva.
 
A kiállításon szakember vezetők segítenek az értelmezésben és az esetleges problémák megoldásában. A program, megtekintése megközelítőleg két, két és fél órát vesz igénybe. 
Ajánljuk figyelmükbe.